Dit is er allemaal nieuw in Android M

© CIDimport

Dit is er allemaal nieuw in Android M

Geplaatst: 29 mei 2015 - 05:46

Aangepast: 20 september 2022 - 07:33

Redactie ID.nl

Google heeft gisteravond zijn nieuwe besturingssysteem Android M gepresenteerd. Android M wordt de opvolger van Lollipop, en moet later dit jaar beschikbaar komen. Wat is er allemaal nieuw in het besturingssysteem?

Dit is er allemaal nieuw in Android M

Meer privacy-opties

Android M geeft je meer controle over je privacy-instellingen. Daarvoor heeft Google heel goed gekeken naar iOS. Bij het installeren van een app moet je nu nog in één keer een app alle permissies geven waar het om vraagt. Dat betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld een zaklamp-app toegang kan krijgen tot je microfoon - wat natuurlijk onzin is. Het is nu echter nog alles of niets: Als je die permissie niet wil geven, dan kun je de app nu niet downloaden.

In Android M gaat dat veranderen, want daarbij hoef je een app pas permissie te geven op het moment dat het een bepaalde functie van je telefoon nodig heeft. Zo kan WhatsApp toegang krijgen tot je microfoon, maar alléén als je de spraakberichtenfunctie wil gebruiken. Daarmee moeten gebruikers meer controle krijgen over welke informatie ze een app-bouwer geven.

Eigen betaalsysteem met Android Pay

Het wordt mogelijk om betalingen direct vanuit Android uit te voeren. Daarvoor komt Google met Android Pay, een universeel systeem waarmee je bijvoorbeeld online kunt afrekenen bij webwinkels. Ook kun je via Android Pay betalen in fysieke winkels, door NFC (Near Field Communication) te gebruiken bij betaalautomaten.

Android Pay wordt opengezet voor ontwikkelaars, zodat die hun app kunnen koppelen aan het betaalsysteem. Ook gaat Google samenwerken met grote banken en betaaldiensten als Visa en Mastercard, zodat je je creditcard kunt koppelen aan je smartphone en daarmee draadloos kunt betalen.

Het is nog maar de vraag wanneer Android Pay in Nederland praktisch te gebruiken is. Dergelijke diensten hebben namelijk de medewerking van banken nodig, en het duurt vaak een tijdje voordat Nederlandse banken zo'n systeem hebben geïmplementeerd. Bovendien betalen in Nederland maar weinig mensen in de winkel met hun creditcard.

Langere accuduur

Het nieuwe besturingssysteem krijgt een aangepaste modus voor energiebesparing. Daardoor zou een telefoon uiteindelijk bijna 2 keer zo lang mee kunnen gaan dan normaal. Dat gebeurt door een agressieve energiebesparingsstand aan te zetten op het moment dat de telefoon niet wordt gebruikt. Daarbij draaien minder apps op de achtergrond en lopen er minder processen die accuduur opvreten.

Android M kan via de bewegingssensor en de camera van de telefoon automatisch detecteren of de telefoon wordt gebruikt of niet. Zo gaat de energiebesparing 's nachts automatisch aan, omdat de telefoon dan stil op het nachtkastje ligt.

Slimmere Google Now

Android M komt met een verbeterde versie van slimme assistent Google Now. Die is een stuk slimmer - maar ook een beetje enger. Google 'Now on Tap', zoals de slimmere assistent heet, kan namelijk iedere app op het scherm aflezen om zo 'relevante informatie' te geven over waar je mee bezig bent of over praat.

Tot nu toe moesten ontwikkelaars zichzelf aanmelden bij Google Now, maar de assistent kan nu alle informatie aflezen en daarop reageren. Door de homeknop even ingedrukt te houden, kijkt de app naar wat er op het scherm staat. Maak je bijvoorbeeld een afspraak met je vrienden via WhatsApp om naar de film te gaan, dan kan Google Now automatisch een linkje oproepen naar IMDB om meer informatie te geven over die film, of een agenda-afspraak inplannen voor wanneer je wil gaan.

Dat betekent wel dat er bijzonder veel erg persoonlijke informatie door Google wordt opgeslagen. Als je de assistent actief inzet krijgt Google toegang tot bijvoorbeeld WhatsApp - informatie die anders geheim zou blijven voor de internetgigant.

Betere Photos-app

Het is geen specifieke feature voor Android M, maar Google gooit de Photos-app overhoop en biedt voortaan onbeperkte opslag van foto's en video's aan. De app is ook los te downloaden, en is een verbetering van de bestaande Photos-app die vaak al standaard op Android-toestellen wordt meegeleverd.

De nieuwe Google Photos kan foto's automatisch indelen in categorieën, zodat je op slimmere manier kunt zoeken naar al je afbeeldingen. Zo kun je aan Google Photos vragen naar "alle foto's die we op onze tweede wintersportvakantie in Tirol" hebben gemaakt. Door middel van slimme gegevens als locatie en tijd, kan de app dat specifieke album makkelijk vinden.

Google biedt ook de mogelijk om alle foto's gratis op te slaan op de servers van het bedrijf. De enige restrictie die daar aan zit is dat foto's van 16 megapixels of video's van 1080p of hoger automatisch worden verkleind.

Algemene vingerafdrukscanner

Android M krijgt uit zichzelf ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Die bestonden al op Android-telefoons zoals de Galaxy-toestellen van Samsung, maar dat waren systemen die specifiek geschikt waren voor dat toestel. Nu Android M een eigen systeem krijgt om vingerafdrukscanners te implementeren, kunnen app-ontwikkelaars dat toevoegen aan alle apps op ieder Android-apparaat. Zo kan Facebook bijvoorbeeld zorgen dat je de app alleen kunt openen met een vingerafdruk - en niet alleen op de Galaxy-toestellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten