Dit is er allemaal nieuw in iOS 9

© CIDimport

Dit is er allemaal nieuw in iOS 9

Geplaatst: 8 juni 2015 - 18:34

Aangepast: 20 september 2022 - 07:33

Redactie ID.nl

Apple heeft iOS 9 onthuld, het nieuwe mobiele besturingssysteem voor iPhones en iPads. Er zitten redelijk wat veranderingen in het besturingssysteem, zoals een slimmere Siri en een nieuwe muziek-app. Dit is er allemaal nieuw in iOS 9.

Dit is er allemaal nieuw in iOS 9

Grootte

iOS 9 wordt vooral veel kleiner en compacter. Je hoeft 'maar' 1,6 GB aan vrije ruimte op je iPhone of je iPad te hebben om het besturingssysteem te installeren - heel wat minder dan de 4,8 GB die je nodig had voor bijvoorbeeld iOS 8.

Accuduur

Apple belooft dat de accuduur van je apparaat een stuk langer meegaat als je iOS 9 gebruikt. Bij normaal gebruik gaat een iPhone tot wel een uur langer mee. Er komt zelfs een speciale bespaarstand in het OS, waarmee je zelfs tot wel 3 uur langer kunt doen met je batterij.

Hoe dat precies werkt, wilde Apple niet kwijt tijdens de conferentie. We moeten het bedrijf daarom maar op haar blauwe ogen te geloven...

Beschikbaar

iOS 9 wordt vanaf juli beschikbaar, maar het gaat daarbij om een publieke beta waarin niet alle functies optimaal werken. Een stabiele versie is vanaf deze herfst downloaden. Het wordt dan gratis naar de telefoons en tablets gestuurd, en is via wifi of via de pc te downloaden.

iOS 9 kun je installeren op alle iPhones vanaf de 4s, en op alle iPads boven de iPad 2 - dat zijn vrijwel alle moderne Apple-apparaten die je nu nog kunt gebruiken.
 

Dit zijn de apparaten waarop iOS 9 allemaal te downloaden isiPad 2
iPad 3
iPad 4
iPad Air
iPad Air 2
iPad Mini
iPad Mini 2
iPad Mini 3iPhone 4s
iPhone 5
iPhone 5s
iPhone 5c
iPhone 6
iPhone 6 Plus
iPod Touch 5

 

Apple Music

iOS 9 komt onder andere met een nieuwe dienst genaamd Apple Music. Daar schreven we in dit artikel al alles over.

Multitasken

Op de iPad wordt het mogelijk om te multitasken. Dat betekent dat er een speciale manier komt om apps naast elkaar te draaien. Zo kun je bijvoorbeeld de Safari-browser in fullscreen draaien, maar je mail daar als kleine balk 'overheen' zetten. Je kunt beide balken dan tegelijk gebruiken, zonder op en neer te hoeven wisselen tussen de apps.

Als iOS 9 net uitkomt, werkt het multitasken alleen nog met de apps van Apple zelf - Mail, Notes, de Muziek-app... Later kunnen ook ontwikkelaars aan de gang met die techniek, zodat in theorie alle apps kunnen multitasken.

Siri

De slimme assistent Siri wordt een stuk slimmer. Ze zit namelijk verder geintegreerd in het besturingssysteem, zoals in de Spotlight-zoekbalk. Daarmee kun je nu niet alleen op internet zoeken, maar ook gelijk herinneringen aanmaken of nieuwe agenda-afspraken inplannen.

Belangrijker is misschien echter wel dat Siri proactiever wordt met het geven van informatie - een beetje zoals Google Now dat nu ook al doet. Dat betekent dat Siri uit zichzelf informatie gaat aanbieden die op dat moment nuttig kan zijn. Dat heet 'Proactive'.

Een voorbeeld is als je iedere ochtend gaat joggen, en daar iedere dag daar dezelfde muziek bij luistert. Als Siri vervolgens ziet dat je 's ochtends om 07.00 je oordopjes in je iPhone stopt, dan kan de assistent meteen de afspeellijst zoeken die je graag wil horen.

Nieuwe apps

In iOS 9 wordt ook een nieuwe app meegeleverd, Apple Nieuws. Dat lijkt wel erg veel op de populaire smartphone- en tablet-app Flipboard, want het moet een gepersonaliseerde nieuwsdienst worden. Je kunt er je favoriete websites in opzoeken, waarvan de artikelen in een fraaie vormgeving worden getoond. Daar moeten uitgevers hun websites of bladen wel op aanpassen, dus grote kans dat veel (kleine) Nederlandse sites niet zomaar in Apple Nieuws verschijnen.

Apple Nieuws is overigens niet te verwijderen, dus kan die misschien wel het beste naast het 'Game center' en de 'Aandelen'-app in je mapje met 'nooitgebruikte Apple-apps'.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten