Dit verandert er met Apple’s nieuwe OS X en iOS

© CIDimport

Dit verandert er met Apple’s nieuwe OS X en iOS

Geplaatst: 3 juni 2014 - 07:34

Aangepast: 20 september 2022 - 07:37

Redactie ID.nl

Apple presenteerde gisteravond een nieuwe versie van het besturingssysteem OS X, genaamd Yosemite. Ook komt het computerbedrijf met een eigen snelle en veilige programmeertaal genaamd Swift, nieuwe apps als Healthkit en een Homekit en gaat het kleine wijzigingen doorvoeren in de appstore. De nieuwe ontwikkelingen werden gisteren tijdens het WWDC aangekondigd.

Dit verandert er met Apple’s nieuwe OS X en iOS

OS X Yosemite

Het nieuwe besturingssysteem OS X Yosemite krijgt een ander uiterlijk met doorzichtige balken, nieuwe icoontjes in de werkbalk en overal hetzelfde lettertype. De nieuwe versie van het besturingssysteem is per direct beschikbaar voor ontwikkelaars. Gebruikers krijgen in de herfst toegang tot het nieuwe systeem en kunnen gratis updaten van Maveriks (het vorige iOS) naar Yosemite.

Spotlight en Widgets

In het nieuwe OS breidt Apple ook het notificatiecentrum en de zoekfunctie Spotlight uit. In het notificatiecentrum kunnen gebruikers voor het eerst zelf widgets toevoegen. Daarnaast zoekt Spotlight niet alleen meer binnen je Mac, maar vult hij de zoekgegevens ook aan met resultaten van online bronnen als Wikipedia en Apple Maps.

Swift

Voor ontwikkelaars is er goed nieuws: Apple komt met een eigen programmeertaal genaamd Swift. Deze zou sneller en veiliger werken en geeft de ontwikkelaar de mogelijkheid om tijdens het werken een preview te zien van wat hij aan het doen is. Apple claimt dat Swift anderhalf keer sneller een complex object kan sorteren dan Objective-C. Met Swift kunnen programma’s voor iOS en voor OS X worden gemaakt. Behalve de nieuwe programmeertaal kondigt Apple ook Metal aan, een nieuw ontwikkelplatform voor games.

Draadloos delen

Met de komst van Yosemite wordt het uitwisselen van bestanden tussen Macs en iOS-apparaten nog makkelijker. Via Airdrop kan draadloos worden gedeeld, iets dat voorheen beperkt was tot apparaten met hetzelfde besturingssysteem. Daarnaast is het mogelijk om met een druk op de knop een bestand vanaf een iPad op een Mac te openen en verder te gaan waar je gebleven was.

Health en Homekit

Ook Apple speelt met het nieuwe iOS in op gezondheid en fitness met Health, een app waar gebruikers gegevens over hun gezondheid bij kunnen houden, zoals hartslag, gewicht en bloeddruk. Die gegevens worden doorgegeven door applicaties van derden. Naast een api voor deze Health-app is er ook een api voor een app die je controle zou moeten geven over je huis: Homekit. Met deze applicatie kunnen ontwikkelaars domotica-integratie bieden met de iPhone.

Familie

Daarnaast kondigde Apple ook een Family Sharing-dienst aan, waarmee gebruikers aankopen in de iTunes Store met familie of vrienden kunnen delen. Er kunnen zes personen aan een account met dezelfde creditcard worden gekoppeld. Als kinderen een aankoop willen doen kan het iOS-apparaat zo worden ingesteld dat er eerst toestemming moet worden gevraagd aan de ouder.

Sneller typen

Ook het toetsenbord heeft een update gekregen: het probeert in iOS 8 te voorspellen wat de gebruiker wil typen. Deze autocorrect is contextgevoelig en houdt rekening met de app waarin de gebruiker typt. Ook worden toetsenborden van derden als Swiftkey en Swipe ondersteund door iOS8. Helaas werkt deze technologie nog niet in het Nederlands. De functie om tekst te dicteren aan Siri werkt wel in 22 nieuwe talen, waaronder Nederlands. Daarbij gaat het alleen om het dicteren van tekst: Siri komt bij iOS 8 niet in het Nederlands.

Apple brengt iOS in het najaar uit voor iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, de iPod touch, de iPad 2, de iPad met Retina-display, de iPad Air, de iPad mini en de iPad mini met retina display. De iPhone 4 uit 2010 hoort niet meer in dit rijtje thuis en kan dus niet geüpdatet worden. De testversie van iOS 8 voor ontwikkelaars is sinds gisteravond beschikbaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten