Dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen van Windows 10

© CIDimport

Dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen van Windows 10

Geplaatst: 30 september 2014 - 19:25

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:33

Redactie ID.nl

Niet Windows 9, maar Windows 10 is de naam van Microsofts nieuwe besturingssysteem. Er worden veel dingen anders in het OS. Wij zetten de 5 belangrijkste veranderingen van Windows 10 onder elkaar.

1. Startmenu

Het startmenu komt eindelijk terug, tot grote opluchting van miljoenen gebruikers van Windows 8. Er zijn wel wat veranderingen toegevoegd:

- Het startmenu krijgt widgets op de plek waar in Windows 7 nog Mijn Documenten en het Configuratiescherm stonden. Die widgets zijn interactieve tegels die bijvoorbeeld nieuws weergeven, of je laatste berichten op Skype.
- Je kunt nog steeds zoeken door te typen in het startmenu, en net zoals eerst vind je dan documenten en programma's.
- Je zoekt nu echter ook gelijk op internet naar content. Het is niet duidelijk of dat persé met Microsofts zoekmachine Bing moet, maar hoogstwaarschijnlijk kun je dat wel veranderen naar Google.

2. Desktop vs. mobiel

Windows 10 wordt volgens Microsoft één besturingssysteem voor zowel pc's en laptops als voor tablets en telefoons. Hoe die mobiele categorie eruit komt te zien, werd tijdens de presentatie in het midden gelaten, maar duidelijk is wel dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de klassieke bureaubladomgeving en de tegelomgeving die in Windows 8 werd geintroduceerd. Die laatste komt alleen op mobiele apparaten beschikbaar.

Voor hybride apparaten, zoals de Surface Pro 3, komt een mengvorm beschikbaar die van beide omgevingen gebruik maakt.

3. Task view

'Task View' (een Nederlandse naam is nog niet bekend) is een nieuwe functie die je kunt oproepen via de taakbalk. Je krijgt dan in één keer een scherm te zien waarop je alle actieve apps/programma's kunt zien.

Via Task View wordt het ook mogelijk om meerdere bureaubladen aan te maken, zodat je beter kunt multitasken. Dat is bijvoorbeeld makkelijk voor gebruikers van dubbele beeldschermen, maar ook voor mensen die vaak heen en weer switchen tussen een werk- en persoonlijk bureaublad.

4. Multitasking

Het wordt mogelijk om programma's in een klein venster te laten draaien, en zo naast elkaar te gebruiken. Dat is makkelijk om te multitasken, zodat je niet heen en weer tussen apps hoeft te gaan.

Die mogelijkheid is overigens vooral praktisch voor gebruikers van de tegelomgeving. Bij Windows 8 was het namelijk alleen maar mogelijk apps in fullscreen te draaien, wat multitasken erg onpraktisch maakte.
  

5. Command prompt

Voor de power-users wordt er onder de motorkap ook wat gesleuteld, en dan met name aan het schandalige ouderwetse commando-scherm. De cmd.exe, die al sinds Windows 95 hetzelfde is, krijgt in Windows 10 een hoognodige update die knutselaars blij zal maken. Buiten de nodige uiterlijke wijzigingen (cmd.exe laat de tekst resizen met het scherm in plaats van die lelijke scrollbalk te tonen) kun je nu eindelijk tekst selecteren in de terminal. En misschien wel het fijnst van alles? Je kunt eindelijk ctrl+V gebruiken om tekst te plakken. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten