Doodgaan in shooters blijkt een opluchting

© CIDimport

Doodgaan in shooters blijkt een opluchting

Geplaatst: 26 februari 2008 - 12:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:31

Redactie ID.nl

Waar tegenwoordig al niet onderzoek naar wordt gedaan! Het Amerikaanse vaktijdschrift Emotion heeft gekeken naar wat er met gamers gebeurt wanneer ze tijdens het spelen van een First Person Shooter worden doodgeschoten. Vinden ze dat erg of juist niet? We zullen de uitkomst maar meteen verklappen: ze voelen zich opgelucht.

Waar tegenwoordig al niet onderzoek naar wordt gedaan! Het Amerikaanse vaktijdschrift Emotion heeft gekeken naar wat er met gamers gebeurt wanneer ze tijdens het spelen van een First Person Shooter worden doodgeschoten. Vinden ze dat erg of juist niet?

We zullen de uitkomst maar meteen verklappen: ze voelen zich opgelucht. Hoe Journal dat gemeten heeft? Een groep studenten moest aan de gang met de shooter James Bond 007: NightFire. Door middel van sensoren op de huid werd gemeten welke gezichtsspieren werden gebruikt.

En wat bleek? Bij degenen die in het spel het loodje legden, ontspanden de spieren zich en waren gezichtsuitdrukkingen van opluchting en zelfs blijheid af te lezen. Bij de 'killers' leidde elk nieuw slachtoffer juist niet tot opluchting. De gezichtsspieren trokken zich nog meer samen, en de gamers werden zenuwachtiger en stonden nóg meer op scherp.


Een verklaring geeft Emotion ook: als je eenmaal doodgeschoten bent in een game, hoef je niet meer op je hoede te zijn. Ben jij echter degene die zojuist iemand neergelegd heeft, dan moet je onmiddellijk weer bedacht zijn op een nieuwe aanval of tegenstander.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten