© CIDimport

Douglas Adams Google Doodle

Geplaatst: 11 maart 2013 - 07:24

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:24

Redactie ID.nl

Vandaag staat er op de homepage van Google een doodle in het teken van de 61ste geboortedag van Douglas Adams, de bekende schrijver van sciencefictionboeken.

In tegenstelling tot de internationale vrouwendag doodle van vrijdag is de doodle van vandaag interactief en staat in het teken van het hoorspel en boek The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (HHGTTG), een elektronische handleiding voor de melkweg. Een elektronische stem licht de gebruiker in over de verschillende planeten en levensvormen in de melkweg. De interactieve versie werkt inGoogle Chrome, Firefox, Opera, Safari en Internet Explorer 9 en 10. Een werkende kopie vind je onderaan dit nieuwsbericht.

Douglas Adams Google Doodle-15082296

© CIDimport

Douglas Adams Google Doodle-15082296

© CIDimport

Douglas Adams

Douglas Noël Adams werd geboren op 11 maart 1952 in Cambridge. Hij ging studeren aan de Johns College in Cambridge en had verschillende baantjes waaronder scriptredacteur van de serie Doctor Who. Ook werkte hij samen met Graham Chapman van Monty Python. Hij was tevens een groot Apple-fan sinds 1983 toen hij een prototype van de eerste Apple Macintosh had ontdekt. Adams overleed op 11 mei 2011 op 49-jarige leeftijd in Santa Barbara in Californië aan de gevolgen van een hartaanval.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Douglas Adams werd vooral bekend door The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy dat begon als een zesdelig radiohoorspel. De eerste aflevering werd uitgezonden in 1978 door de BBC Radio 4. In 1980 kwamen er 5 nieuwe afleveringen en kwam er tevens een kerstspecial. In 1980 kwam er ook een Nederlandse versie van  THHGTTG met stemmen van o.a. Marnix Kappers, Herman van Run en Fred Rutten. Tussen 1979 en 1984 werd het uitgebracht als boekenserie (5 boeken in totaal). In 1981 verscheen er ook een tv-serie, in 1984 een spel, in 1993 een stripserie van DC en in 2005 verscheen de film The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy met Martin Freeman in de hoofdrol. De plot van de film week af van de boeken en de radioserie.

Douglas Adams Google Doodle-15082296

© CIDimport

42, babel fish, handdoek

In de Doodle zien we een aantal zaken terug zoals het getal 42, een handdoek, de babelvis en een handdoek. Het getal 42 is het antwoord van de computer Deep Thought op de ultieme vraag over het leven, het universum en alles. Omdat men niet weet wat de ultieme vraag is, weet men ook niet waar het ultiem antwoord precies op slaat. Adams neemt hiermee het reductionisme en het streven naar exactheid in de wetenschap op de korrel. IBM's schaakcomputer is naar de Deep Thought computer uit de serie vernoemd. De schaakcomputer werd met gemak verslagen door Garry Kasparov in 1989. Pas later wist IBM's opvolger (Deep Blue) te winnen van de grootmeester in 1997.

De Babelvis is een kleine gele vis die dienst doet als vertaler. Een Babelvis kan geluidsgolven en hersengolven opvangen en doorsturen naar het spraakcentrum in het brein van een ander persoon, waarbij alles automatisch wordt vertaald naar de moedertaal van die persoon. Bijna alle personages in de verhalen van Douglas Adams hebben een Babelvis in hun oor. Yahoo heeft ooit ook een vertaaldienst gehad met de naam Babelfish.

Douglas Adams Google Doodle-15082296

© CIDimport

De handdoek is iets wat de gids iedereen interplanetaire reiziger aanraadt bij zich te hebben. Niet-lifters gaan er van uit dat lifters die na de vele gevaren die zij hebben ontstaan nog steeds een handdoek hebben, mensen zijn om rekening mee te houden. Sinds zijn dood in 2011 is 25 mei uitgeroepen tot Towel Day. Het is op deze dag de bedoeling dat men altijd een handdoek binnen handbereik heeft.

Voor meer doodles van schrijvers en dichters zie deze pagina.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten