Download.com bundelt freeware met trojan

© CIDimport

Download.com bundelt freeware met trojan

Geplaatst: 6 december 2011 - 09:42

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:50

Redactie ID.nl

De maker van Nmap stelt dat C|Net Download.com zijn programma met een trojan levert die meer installeert dan alleen het netwerktooltje Nmap.

De maker van Nmap stelt dat C|Net Download.com zijn programma met een trojan levert die meer installeert dan alleen het netwerktooltje Nmap. De ‘wrapper’ waarin het programma wordt aangeboden bevat ook een trojan die de ‘StartNow’ toolbar installeer en de standaardzoekmachine verandert in Bing van Microsoft en de homepage verandert naar Microsofts MSN.

Download.com bundelt freeware met trojan-15082296

© CIDimport

Al eerder kon de installer van Download.com op kritiek rekenen door de bloatware van hun nieuwe download-installer. Het lijkt er dus op dat de wrapper gesponsord wordt door Microsoft. De maker van Nmap stelt dat het niet alleen voor zijn programma geldt, maar ook bij andere gratis software als VLC. De maker is altijd bang geweest dat iemand zijn programma met malware zou aanbieden, maar had niet gedacht dat een gerenommeerde website als Download.com,dat valt onder CBS, zich aan dergelijke praktijken schuldig maakt. 

Mensen die downloaden van deze site verwachten dat ze veilig door het installatieproces kunnen klikken maar installeren dus allemaal rotzooi die niet bij het originele programma horen. Deze praktijken zijn niet toegestaan volgens de licentievoorwaarden van Nmap, die het expliciet verbieden om het programma in een (niet GPL) exe-installer te wikkelen. De maker is bang dat de gebruikers Nmap de schuldgeven, helemaal omdat Download.com de Nmap trademark boven de ‘special offer’ malware heeft gezet.

F*ck them!

In de Cnet-voorwaarden staat dat programmamakers gebruik kunnen maken van een opt-out optie om hun programma uit zo’n installer te krijgen. Daarna gaan ze elk afzonderlijk geval bekijken. Volgens de maker van Nmap is dat te lezen als: "We misbruiken je trademarks en copyright en tasten je goodwill, aan totdat je zegt dat we daarmee moeten stoppen. Dan zullen we kijken hoeveel geld we met je programma verdienen door jouw gebruikers te infecteren met malware en hoe sterk je staat om ons juridisch aan te kunnen pakken." 

De maker reageert hierop met ‘f*ck them!’en vraagt op de mailinglijst van Nmap of iemand nog een goede copyright-advocaat kent.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten