'Downloadsite Newzbin moet geblokkeerd worden' [UPDATE]

© CIDimport

'Downloadsite Newzbin moet geblokkeerd worden' [UPDATE]

Geplaatst: 27 juni 2011 - 07:17

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:03

Redactie ID.nl

Filmmaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk willen dat de grootste provider de downloadsite Newzbin blokkeert voor zijn gebruikers.

De Usenetwebsite Newzbin was al eerder door de rechter veroordeeld voor het verwijzen naar illegaal materiaal maar sloot niet de online deuren. Filmmaatschappijen willen nu dat de grootste provider in het Verenigd Koninkrijk (BT) de toegang tot de website blokkeert zodat klanten geen toegang heeft tot links naar films, televisieprogramma’s, muziek en software. De provider met 5,6 miljoen klanten wilde alleen bevestigen dat het bedrijf binnenkort in de rechtbank zal verschijnen. De filmmaatschappijen kozen ervoor om de grootste provider aan te klagen omdat het als testcase kan dienen voor de rest. Ze gaan er dan ook vanuit dat de kleinere providers zullen volgen.

Catch me if you can
Newzbin ging korte tijd offline maar kwam later onder een 'nieuwe eigenaar' weer online. De eigenaar onder de naam Mr White liet weten dat elke rechtszaak tegen Newzbin zou mislukken omdat ze sneller rennen en van gedaante kunnen wisselen.

Vergelijkbare situatie in Nederland
In Nederland wilde Stichting Brein vorig jaar dat Ziggo de Pirate Bay zou blokkeren nadat de website (net als nu Newzbin) weigerde offline te gaan na een uitspraak van de rechter. Ziggo weigerde het verzoek waarop Brein de provider, zonder succes, voor de rechter sleepte.

Reactie BREIN:
De rechtszaak van BREIN tegen Ziggo omtrent het blokkeren van toegang tot The Pirate Bay loopt nog. De zitting is op 11 november. De site The Pirate Bay is door de Nederlandse rechter onrechtmatig geoordeeld en opgedragen illegale links te verwijderen of zich af te sluiten. The Pirate bay negeert dat vonnis. Daarom wordt blokkering van de toegang tot de site gevraagd. Het voorlopige vonnis dat vorig jaar is gewezen stelt dat eerst gebruikers van de site moeten worden vervolgd alvorens blokkering van de site in beeld kan komen. Vriend en vijand is het daarmee oneens. Hoger beroep tegen dit voorlopige vonnis loopt. Ook heeft BREIN een bodemprocedure aangespannen.

Update 27-06 14:27: Reactie BREIN toegevoegd
 

[Via: The Telegraph]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten