'Draadloze toetsenborden kwetsbaar voor afluisterpraktijken'

© CIDimport

'Draadloze toetsenborden kwetsbaar voor afluisterpraktijken'

Geplaatst: 27 juli 2016 - 09:28

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:27

Redactie

Verscheidene draadloze toetsenborden kunnen op afstand afgeluisterd worden door hackers, zo hebben onderzoekers ontdekt. De kwetsbaarheid wordt 'KeySniffer' genoemd.

KeySniffer laat kwaadwillenden toetsaanslagen onderscheppen tot op 80 meter afstand, meldt Bastille Networks. Op die manier kan gevoelige informatie achterhaald worden, zoals wachtwoorden of creditcardinformatie.

Overigens betreft het keyboards die via een usb-dongle verbinding maken met een computer of laptop, en daarbij gebruikmaken van een draadloze radiofrequentie. Fabrikanten horen deze zelf te beveiligen, maar doen dat schijnbaar niet altijd.

Bluetooth niet kwetsbaar

Overigens betekent dit ook dat Bluetooth-toetsenborden veilig zijn voor KeySniffer. Bastille Networks heeft een lijst opgesteld van keyboards die wel kwetsbaar zijn. Daaronder vallen o.a. enkele toetsenborden van HP en Toshiba.

Een oplossing voor het probleem lijkt niet zomaar voor handen, omdat fabrikanten lastig een patch kunnen uitbrengen voor hun toetsenbord. Wie zich er zorgen over maakt, kan het beste een ander keyboard aanschaffen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten