Nederlandse Kickstarter-smartphone Velocity One geannuleerd

© CIDimport

Nederlandse Kickstarter-smartphone Velocity One geannuleerd

Geplaatst: 22 september 2016 - 05:27

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:05

Redactie ID.nl

Een high-end smartphone voor slechts een paar honderd euro. De Nederlandse startup Mana zei 300.000 euro nodig te hebben om er een te kunnen leveren, maar het project veroorzaakte veel ophef. Er waren namelijk diverse aanwijzingen dat de Velocity One een grap of poging tot oplichting was. De startup heeft de crowdfundingscampagne nu gestaakt.

De oprichter, zeventienjarige Mike Bonenkamp, stuitte bij de lancering van zijn Kickstartercampagne op veel achterdochtigheid. Zijn Velocity One-smartphone zou al bijna klaar zijn: er was alleen nog 300.000 euro nodig om de massaproductie te kunnen starten. Wie minimaal 325 euro inlegde, zou de telefoon al in november ontvangen. Opmerkelijk, want het leek erop dat Mana pas in de beginfase verkeerde. Zo werden er op de Kickstarterpagina foto's van andere smartphones gebruikt, en was de campagnetekst deels overgenomen van andere projecten. Bovendien waren er geen prototypes van de Velocity One, en lijkt het erop dat de startup heeft gelogen over een samenwerking met Ulefone, Shapeprototype en Dragon Innovation. Mana claimde die partijen te hebben ingeschakeld voor de ontwikkeling van zijn smartphone, maar de drie bedrijven ontkennen dat. 

Er werd dan ook flink getwijfeld aan de echtheid van de Velocity One, de smartphone die voor 325 euro betere specificaties zou bieden dan de veel duurdere iPhone 7 Plus en Samsung Galaxy Note 7. Niet erg realistisch, maar Bonenkamp liet weten dat de lage prijs mogelijk was omdat de telefoon direct vanuit de fabriek verkocht zou worden. Al met al betaalden tientallen vroege beslissers 325 euro en haalde Mana twintigduizend euro op voordat de campagne werd geannuleerd. Dat geld wordt nu niet bij kopers afgeschreven. 

Waarom Bonenkamp zijn project heeft gestaakt, is niet helemaal duidelijk. Onze verzoeken om een reactie leverden niets op, maar in een geschreven verklaring aan Tweakers geeft hij aan dat de campagne 'veel commotie heeft veroorzaakt.' Bonenkamp ontkent echter dat de Velocity One een grap of poging tot oplichting is geweest, en wil over een paar maanden een nieuwe Kickstartercampagne starten. In de tussentijd zou er gewerkt worden aan het verbeteren van de smartphone en de aanpak van het project.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten