E-books en digitale kranten moeten goedkoper 2013-11-04T16:19:55

Samsung Galaxy Tab 10.1N voor Duitse markt

Modern Warfare 3: $775 miljoen omzet in 5 dagen

E-books en digitale kranten moeten goedkoper

E-books en digitale kranten moeten goedkoper

Het Europarlement heeft een resolutie aangenomen om het btw-tarief voor e-books en online kranten ter verlagen. Nu worden online uitgaven van boeken en kranten nog belast met 19% btw, terwijl dit voor ‘offline’ boeken en kranten 6% is.

De huidige Europese btw-wetgeving staat het lidstaten toe om het lage btw-tarief te hanteren voor boeken, kranten en tijdschriften, wanneer deze op een fysieke drager staan: papier, cd, dvd of usb-stick. Nederland maakt gebruik van deze optie. Lidstaten, ook Nederland, zijn echter verplicht het hoge btw-tarief te hanteren voor betaalde downloads via internet. Digitale boeken, kranten en tijdschriften worden namelijk niet als goederen, maar als diensten beschouwd.

Absurd

"Een absurde situatie", vindt Judith Sargentini van GroenLinks. "Door offline gunstiger te behandelen dan online, zet Europa zichzelf op achterstand in de digitale economie, terwijl dat dé groeimarkt van de komende jaren is. De huidige btw-regels benadelen juist de meest vernieuwende auteurs en uitgevers, die de kansen van het internet willen grijpen om nieuwe lezers te vinden."

Nog een weg te gaan

De bal ligt nu bij de Europese Commissie die dit jaar nog met nieuwe plannen zal komen. Gaat de Europese Commissie in op de wensen van het Europarlement dan moet vervolgens nog de Raad van Ministers unaniem instemmen met de wijziging van het btw-tarief. Door de aangenomen resolutie gisteren door het Europarlement is dit hele proces in ieder geval in gang gezet.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord