E-books slecht voor slaapritme

© CIDimport

E-books slecht voor slaapritme

Geplaatst: 23 december 2014 - 11:23

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:45

Redactie ID.nl

Amerikaanse wetenschappers waarschuwen dat e-books lezen voor het slapen gaan minder gezond voor je is dan wanneer je een gewoon boek leest. Je slaapritme raakt er van in de war, zo blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1500 volwassenen.

De e-readers waarop je e-books leest maken vaak gebruik van hetzelfde blauwe licht als computerschermen, smartphones en tablets. Daarvan slaat je biologische klok op hol, omdat je lichaam normaal gesproken de slaapstand activeert zodra het donker aan het worden is.

Het licht van slimme apparaten houdt je echter wakker. Het schijnt recht in je ogen, terwijl je bij een gewoon boek enkel te maken hebt met het gereflecteerde licht van papieren bladzijdes.

Melatonine

Je brein maakt minder melatonine aan, waardoor je lichaam minder het signaal krijgt om op bed te gaan. Als gevolg ga je later slapen en ben je de volgende ochtend ook minder alert. 90 procent van de ondervraagden geeft aan dergelijke gadgets een uur voor het slapen gaan nog te gebruiken, en dat meerdere dagen per week.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten