E-mail gehackt? Met deze 10 stappen los je het op 2014-08-28T11:53:44

Groepsgesprekken beginnen in Skype

Computer Idee Nachtwacht – Native Union (Moshi Moshi) MM04i

E-mail gehackt? Met deze 10 stappen los je het op

Zo weet je zeker dat je je account weer veilig kunt gebruiken

E-mail gehackt? Met deze 10 stappen los je het op Bron: Death to the Stockphoto

Wat te doen als je e-mailaccount wordt gehackt? Volg deze stappen om je e-mail weer terug te krijgen en om te voorkomen dat hackers nog een keer bij je account kunnen. Zo hoef je nooit meer een mailtje te sturen met “Sorry iedereen, maar mijn account was gehackt”.

Opnieuw toegang krijgen tot je account

Stap één is natuurlijk opnieuw toegang krijgen tot je account. Er zijn genoeg scenario’s te verzinnen waarbij de hackers alleen inloggen, een massamail versturen naar al je contacten om vervolgens door te gaan naar het volgende slachtoffer. Helaas zullen andere hackers ook nog je wachtwoord veranderen om je af te schepen.

Om bij een gewijzigd wachtwoord weer toegang te krijgen tot je account, klik je simpelweg op het “wachtwoord vergeten” linkje dat je onder het inlogscherm kunt vinden. Je zult dan je veiligheidsvragen moeten beantwoorden, of een backup email-adres moeten gebruiken om je wachtwoord te achterhalen.  

Stel een moeilijk wachtwoord in

Er zijn nog steeds zoveel mensen die een te makkelijk wachtwoord gebruiken. Als je account is gehackt is het sowieso tijd om een nieuw wachtwoord te gaan gebruiken, dus kies dan ook gelijk eentje die moeilijk te kraken is.

Geen idee waar je op moet letten? Lees dan dit bericht eens door: het laat je zien hoe je een wachtwoord maakt dat moeilijk te kraken is. Op howsecureismypassword.net kun je controleren hoe lang een gemiddelde desktop PC erover doet om je wachtwoord te raden. Als je het moeilijk vindt om al deze ingewikkelde wachtwoorden te onthouden, kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager als LastPass. Hier kun je al je moeilijke wachtwoorden voor verschillende sites bewaren en deze kun je inzien door een meesterwachtwoord in te voeren. Zo hoef je nog maar een wachtwoord te onthouden.

Voer je wachtwoord opnieuw in op andere devices

Wel zo handig: zo voorkom je dat je opeens geen mail meer binnenkrijgt op je telefoon. Voer je nieuwe wachtwoord in op al je andere telefoons, computers en tablets, zodat je je mail kunt blijven ontvangen.

Controleer je instellingen

Om tegen te gaan dat de hacker je wachtwoord weer kan wijzigen doordat het recovery e-mailadres is aangepast, moet je je instellingen even nagaan. Daar kun je zien of je nog steeds het juiste e-mailadres hebt staan. Controleer ook even of de hacker geen andere forward-instellingen heeft aangepast, zodat ze de mails die jij krijgt ook op hun account binnenkrijgen.

Log andere actieve sessies uit

Voordat je verdergaat is het handig om te controleren of er nog andere actieve sessies ingelogd zijn. Als je je wachtwoord hebt aangepast zou dit geen probleem mogen vormen, maar voor de zekerheid is het een goed idee om deze sessies te beëindigen.

Als je een Gmail-account hebt, kun je deze optie vinden onder details, in de rechter onderhoek van je inbox, gelijk onder “laatste account activiteit”. Als je hier verdachte links ziet staan, kun je de link die ernaast staat gebruiken om deze uit te loggen.

Bij Yahoo kun je wel de laatste actieve sessies zien, maar heb je geen optie om ze uit te loggen.

Als je gebruik maakt van Outlook, beschik je over geen van beide opties.

Stel je vrienden op de hoogte

Hackers gebruiken gehackte accounts vaak om kwaadaardige software naar contacten te versturen. Het is daarom wel zo sociaal om je vrienden en familie op de hoogte te stellen dat, áls ze een verdachte mail van je binnenkrijgen, ze deze moeten verwijderen.

Voeg een extra veiligheidsfactor toe

Als je mail is gehackt, is het veilig om aan te nemen dat je geen twee-staps-verificatie hebt ingevoerd. Dit is een van de veiligste maatregelen tegen hackers. Als je dit eenmaal hebt ingesteld, zul je een extra stap moeten doorlopen als je in wilt loggen in je account. Nadat je je wachtwoord hebt ingevoerd, wordt er een code naar je telefoon verstuurd. Die moet je vervolgens in het tweede scherm invoeren. Het maakt inloggen wat lastiger, maar geen zorgen: je hoeft dit maar een keer te doen op privé-computers. Op deze manier kan een hacker alleen toegang krijgen als deze ook controle heeft over je telefoon, zelfs mét het juiste wachtwoord.

Controleer andere sites

Dít is nu de reden waarom tech- en veiligheidsspecialisten er altijd zo op hameren om elk wachtwoord maar een keer te gebruiken. Want als je je email-wachtwoord hebt gebruikt voor meerdere online accounts (zoals Facebook) dan is het voor een hacker niet zo moeilijk om toegang tot andere online accounts te krijgen. Dus als je inderdaad hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten gebruikt, doe je er goed aan om dat snel aan te passen.

Hoe vermijd je een phishing-val

Het is moeilijk te achterhalen hoe je nu precies bent gehackt, er zijn zoveel verschillende tactieken om wachtwoorden te achterhalen. Maar een van de meest voorkomende is het versturen van phishing mails. Let altijd goed op bij verdachte mails en klik niets aan dat je niet 100% vertrouwt, hoe nieuwsgierig je ook bent.

Run een malware scan

Als je er alles hebt gedaan om de hacker van je account te weren, je een nieuw wachtwoord hebt aangemaakt en je al je vrienden van de hack op de hoogte hebt gesteld, is het wellicht een goed idee om een malware scan te runnen. Je hebt hiervoor verschillende opties, zoals Avast en BitDefender. Met een dergelijke scan weet je zeker dat je niets kwaadaardigs op je computer hebt staan.

 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord