© CIDimport

Eadweard J. Muybridge Google Doodle

Geplaatst: 9 april 2012 - 09:13

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:01

Redactie ID.nl

Vandaag viert Google de 182e verjaardag van de Britse fotograaf Eadweard J. Muybridge met een Google Doodle.

 Op 9 april 1830 werd Eadweard James Muybrdige geboren en in 1855 vertrok hij naar de VS. Hij keerde echter snel weer terug naar Engeland vanwege een ongeluk waar hij hoofdletsel aan overhield. Terug in Engeland pakte hij fotografie serieus op en in 1866 waagde hij voor de tweede keer de oversteek naar de VS. Daar aangekomen ontpopte hij zich al snel als een  succesvol fotograaf.  

A horse is a horse of course of course

 Eadweard Muybridge was de eerste fotograaf die bewegingen van mensen en dieren vast wist te leggen. Hij gebruikte de techniek van fotosequenties waarbij de bewegingen beeld voor beeld vastlegde met een zelf ontworpen sluiter. De eerste beweging die hij vastlegde was in 1877 en was die van een paard zoals in de Google Doodle is te zien. Het was destijds een echte eye-opener dat een paard op die manier bewoog. 

Het ging slechts om een fractie van de beweging van het paard en Muybridge wilde meer beweging vastleggen. Hij gebruikte daar later opstellingen van 12 camera's en 24 camera's voor. Voor het tonen van de beweging gebruikte hij de zoöpraxiscoop waarmee de beelden snel achter elkaar afgespeeld konden worden. Meer over de zoöpraxisscoop vind je hier.

  

Fotograaf en moordenaar

 Eadweard James Muybridge veranderde tijdens zijn carriere vaak van naam, op zijn foto's gebruikte hij vaak de naam Helios. Een smet op zijn carriere was de moord op de minnaar van zijn vrouw in 1874. Er werd gepleit dat hij ontoerekeningsvatbaar was vanwege zijn hoofdletsel. Zijn karakter was rond die tijd al behoorlijk veranderd en hij was volgens vrienden onstabiel en onberekenbaar. De jury ging daar echter niet in mee. Muybrdige werd toch vrijgesproken omdat het om een gerechtvaardigde moord zou gaan. In 1894 keerde Muybridge terug naar Kingston upon Thames en overleed in 1904. 

[Via: Websonic]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten