'Edge-browser detecteert phishing-sites het beste'

© CIDimport

'Edge-browser detecteert phishing-sites het beste'

Geplaatst: 14 december 2018 - 08:31

Aangepast: 29 augustus 2022 - 18:01

Redactie ID.nl

Vergelijk je Microsoft Edge met Google Chrome en Mozilla Firefox, dan heeft de standaard browser van Windows 10 op veel fronten nog een inhaalslag te maken. Waar Edge echter wel een streepje voor heeft, is op het herkennen van phsihing-websites.

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van de organisatie CA Security Council (CASC). De drie browsers beschermen gebruikers allen door de toegang tot phishing-sites te blokkeren, nog voordat ze op de site zelf terecht komen.

Dergelijke sites moeten dan wel opgenomen zijn in hun databases. De Edge-browser slaat het vaakst aan, in krap 94 procent van de gevallen. De slagingspercentages van Chrome en Firefox zijn respectievelijk 88 en 87 procent.

Vertrouw niet blind op https

Sinds 2015 blijft het aantal websites met een beveiligde https-verbinding toenoemen, ook dit jaar weer. Goed nieuws dus, maar zorgelijk is wel dat ook cybercriminelen zich eenvoudig achter het bekende groene slotjes kunnen verschuilen.

CASC merkt een stijging op in het aantal malafide websites dat dankzij een (gratis te verkrijgen) https-certificaat op het eerste oog veilig lijkt, maar alsnog op andere manieren tracht om persoonlijke gegevens te stelen.

Phishing-sites toch herkennen

Tot slot valt op dat er dit jaar een scherpe daling is gemeten in het aantal sites dat malware verspreidt. Phishing-sites worden juist telkens vaker aangetroffen, inmiddels al een miljoen per week.

Een goede tip is om niet zozeer alleen op het groene slotje te letten, maar ook op de rest van de url. Dit soort sites lijken namelijk vaak sprekend op echte websites, maar hebben niet het officiële adres. Verder is bij webshops van belang dat geld ook afgetroggeld kan worden door bijvoorbeeld spullen niet te leveren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten