Een eigen site biedt zekerheid (1/2)

© CIDimport

Een eigen site biedt zekerheid (1/2)

Geplaatst: 29 november 2014 - 12:15

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:58

Redactie ID.nl

Een eigen site met een eigen domein onder eigen beheer is zeker tegenwoordig zo gek nog niet. Al was het maar om baas over uw eigen content te blijven!

Het lijkt allemaal zo mooi: Facebook, Instagram, Flickr en ga zo maar door. Social media is tenslotte bedoeld voor het delen van alles wat u bezighoudt. Wat velen zich niet realiseren is dat door het uploaden van tekst, foto’s, video’s en geluid de controle over dit materiaal grotendeels verloren gaat. In de kleine lettertjes van Facebook en co staat maar al te vaak vermeld dat zij mogen doen wat ze willen met uw creatieve uitspattingen. En zo kunnen bijvoorbeeld foto’s gebruikt worden voor dure advertentiecampagnes zonder dat u er een cent van ziet. Of duiken uw berichten in een totaal andere context elders op het web op. Meest vervelende is dat u daar helemaal niets tegen kunt doen, want door een bepaalde dienst te gebruiken bent u akkoord gegaan met de gebruikersvoorwaarden. Zelfs uitschrijven en deleten van uw account biedt dan weinig uitkomst, reeds geplaatst materiaal blijft tot in het oneindige eigendom van de desbetreffende site.

Opletten met copyright

Maakt u – om maar wat te noemen – echt unieke foto’s dan is het dus zeer onverstandig deze op een van de bekende sociale sites te dumpen, u geeft ze hiermee letterlijk uit handen. In dat opzicht is een eigen site in eigen beheer een stuk veiliger. Zeker: ook hier kunnen onverlaten aan de haal gaan met content, maar juridisch gezien staat u dan een héél stuk sterker. Treft u foto’s aan op een andere website of zelfs in druk zonder dat u daar toestemming voor hebt gegeven dan is het voor elke advocaat een eitje om geld te halen bij de misbruiker. Ook kunt u zelf op uw eigen site duidelijk aangeven dat al het daar geplaatste materiaal in welke vorm dan ook door copyright beschermd is en niet verder verspreid mag worden zonder uw uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

Vrijheid, blijheid

Ook bloggen op de eigen website biedt veel meer vrijheden dan bij traditionele blogsites. Ten eerste bent u natuurlijk geheel vrij om te schrijven en plaatsen wat u wilt. Met name Amerikaanse blogdiensten – en dat zijn de meesten – zijn erg kieskeurig als het gaat om content. Eén tepel teveel en uw blog gaat zonder verdere toelichting op zwart of verdwijnt in het hoekje ‘adult content’. Verder geldt dat een blog waar heel veel tijd in is gaan zitten zomaar kan verdwijnen als de achterliggende dienst ermee stopt. Vandaar dat sommige fervente bloggers een schaduwblog bij een ándere ‘blogprovider’ plaatsen. Feitelijk onzin, want u bent dan heel wat beter af door het draaien van uw eigen blog op – wederom – uw eigen site. Daar is niks ingewikkelds aan, want het installeren van Wordpress bij een moderne hostingprovider is tegenwoordig vaak niet veel meer dan een klik op een knop of link. Daarna kunt u uw blog helemaal naar eigen wens en smaak inrichten en hoeft u zich nooit meer druk te maken over externe regeltjes, copyrights en andere ellende.

Veilig

Een ander groot voordeel van de eigen site is natuurlijk dat u content eenvoudig veilig kunt stellen in de vorm van een – al dan niet lokale – back-up. De kans dat er overigens iets dramatisch mis gaat is erg klein, want uw site is normaliter veilig opgeslagen in een professioneel datacenter waarbij automatisch voorzien is in reguliere back-ups. Toch geeft de mogelijkheid tot een eigen reservekopietje natuurlijk voor velen net dat beetje extra veilige gevoel.

 

Voor deel 2 van dit artikel, klik hier

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten