© CIDimport

Eén week WK, 6.000.000.000 kilobytes

Geplaatst: 20 juni 2006 - 11:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:04

Redactie ID.nl

Het WK voetbal is in volle gang -- óók als het om digitaal gaat. Want achter de schermen is een reusachtig communicatienetwerk op poten gezet. Tijd om wat opvallende cijfers en feiten op een rijtje te zetten. Kloppend hart is een convergent netwerk (een nerwerk waarbij heel wat lijnen samenkomen).

Eén week WK, 6.000.000.000 kilobytes

Het WK voetbal is in volle gang -- óók als het om digitaal gaat. Want achter de schermen is een reusachtig communicatienetwerk op poten gezet. Tijd om wat opvallende cijfers en feiten op een rijtje te zetten. Kloppend hart is een convergent netwerk (een nerwerk waarbij heel wat lijnen samenkomen). Het bedrijf Avaya leverde een netwerk dat de twaalf FIFA World Cup-stadions, de mediacentra en het FIFA-hoofdkwartier in Berlijn met elkaar verbindt. Dit netwerk combineert spraak en data in één infrastructuur en wordt gebruikt door FIFA-medewerkers en –vrijwilligers en voor spelersaccreditatie en kaartcontrole. Daarnaast gebruiken – uiteraard – ook de aanwezige journalisten dit netwerk.

In 1974 (u weet wel…) bestond het netwerk uit drie mainframes met een capaciteit van 256 kilobytes per stuk. Nu, 32 jaar later, genereerden 30.000 terminals in de eerste week van het toernooi een dataverwerkingscapaciteit van zes terabytes (6.000.000.000 kilobytes). Dit komt overeen met de gecomprimeerde opslag van achttien jaar(!) muziek op cd-kwaliteit.

Om het netwerk te monitoren, zijn een IT Command Center in München en een Network Operations Center (NOC) in Texas opgezet. Hier houden Avaya- en FIFA-medewerkers de netwerkactiviteiten 24 uur per dag, zeven dagen per week in de gaten. Door snel in te spelen op eventuele problemen, wordt voorkomen dat storingen of vertragingen in de communicatie plaatsvinden. Ook is het systeem zó beveiligd, dat hackers niet (of hoogstens nauwelijks) kunnen inbreken.

Laten we nog even naar het gilde der verslaggevers kijken. In 1954, toen Duitsland op eigen bodem de wereldtitel veroverde, waren 1.398 journalisten uit 44 landen aanwezig. Televisie was toen nog een rariteit, de meeste fans volgden de wedstrijden op de radio. In 1974 was de media-aandacht verdrievoudigd. Toen waren 4.416 mediavertegenwoordigers aanwezig op het WK voetbal. Naar verwachting zijn er tijdens dit WK 15.000 journalisten aanwezig om de wedstrijden te verslaan en reportages te maken. Ook zij worden door het netwerk flink geholpen: tijdens de wedstrijd kijken zij namelijk naar een beeldscherm waarop alle benodigde informatie – bijvoorbeeld de naam van de speler die op dat moment in balbezit is – direct onder in beeld verschijnt. Zodat u thuis ook meteen helemaal op de hoogte gebracht wordt…

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten