'Eerder slachtoffer van cybercrime dan fysieke misdaad'

© CIDimport

'Eerder slachtoffer van cybercrime dan fysieke misdaad'

Geplaatst: 19 december 2016 - 12:56

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:30

Redactie ID.nl

De meerderheid van de Nederlanders (57 procent) verwacht eerder slachtoffer te worden van cybercrime, dan dat ze fysiek worden overvallen. Dat meldt IT-bedrijf BIT vandaag.

80 procent van de ondervraagden zegt in het onderzoek daarnaast wel te verwachten dat een gestolen portemonnee weer veilig opduikt, terwijl slechts 20 procent verwacht dat zijn verwijderde bestanden (bijvoorbeeld in het geval van ransomware) ooit nog terugkomen.

De zorgen zijn niet ongegrond. Zo meldde antivirusfirma Kaspersky eerder dit jaar dat verspreiders van ransomware Nederland in het vizier hebben. Enkel in Italië zouden er meer ransomware-aanvallen hebben plaatsgevonden, althans begin 2016.

Jonge mensen minder voorzichtig

Uit het onderzoek van BIT (.pdf) blijkt daarnaast opnieuw dat jonge mensen online minder voorzichtig zijn en daardoor sneller slachtoffer van malware kunnen worden. In de categorie 18 t/m 34 jaar wordt minder vaak gecontroleerd of downloads wel veilig zijn en deze mensen hebben minder vaak een virusscanner geïnstalleerd.

Ook openen ze vakers e-mails en bijlagen van onbekenden, gebruiken ze vaker dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten en wijzigen ze deze tevens minder vaak. Deze categorie Nederlanders heeft wel vaker een adblocker geïnstalleerd en mensen die ouder zijn dan 35 jaar, schrijven vaker hun wachtoorden op een briefje.

Phishing

83 procent van de ondervraagden zegt een phishing-mail direct te kunnen herkennen, en de meeste mensen gooien dergelijke mailtjes dan ook gelijk in de prullenbak. Toch lijken we onszelf hierin te overschatten, want eerder bleek al dat 70 procent van de Nederlanders wel eens in een phishing-mailtje is getrapt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten