Eerste AVG-boete voor Haags ziekenhuis 2019-07-16T15:56:55

Democraten willen Libra van Facebook verbieden

Outlook: berichten versleutelen

Eerste AVG-boete voor Haags ziekenhuis

Eerste AVG-boete voor Haags ziekenhuis

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het HagaZiekenhuis in Den Haag een boete opgelegd van 460.000 euro voor het schenden van de Europese privacywet AVG.

Het is de eerste keer dat er in Nederland een AVG-geldboete wordt uitgedeeld.

Het ziekenhuis kwam enkele maanden geleden in opspraak toen tientallen medewerkers het patiëntendossier van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie, hadden ingezien. Als gevolg startte AP een onderzoek, waaruit is gebleken dat het HagaZiekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft.

De AP legt een last onder dwangsom op. Het HagaZiekenhuis heeft tot 2 oktober de tijd om de beveiliging op orde te krijgen. Het ziekenhuis moet regelmatiger controleren wie welk dossier raadpleegt en zorgen dat er bij de authenticatie voor het inzien van patiëntendossiers ten minste twee factoren betrokken worden.  

Lukt het niet om de zaken op orde te krijgen, dan moet het ziekenhuis elke twee weken 100.000 euro betalen, met een maximum van 300.000 euro. Het HagaZiekenhuis heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen.

“De AP vindt het een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Daarbij past een ferme boete”, aldus voorzitter Aleid Wolfsen van de AP.

Het HagaZiekenhuis gaf naar aanleiding van de situatie 85 medewerkers een officiële waarschuwing en startte zelf ook een onderzoek naar de misstanden. Daaruit bleek eerder deze week dat er nog meer medewerkers onrechtmatig toegang hebben verkregen tot bepaalde patiëntendossiers.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord