Eerste indruk: 55 Diamond Selfie van Archos

© CIDimport

Eerste indruk: 55 Diamond Selfie van Archos

Geplaatst: 3 september 2016 - 10:36

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:12

Redactie ID.nl

Archos nieuwste smartphone is een 5,5 inch model met krachtige hardware, en richt zich voornamelijk op selfieliefhebbers. Hij verschijnt volgende maand, maar we hebben er op de elektronicabeurs IFA al mee kunnen spelen.

Wat direct opvalt aan de smartphone, is zijn glimmende achterkant. Die bevat een patroon dat spiegelt als er licht op valt, en doet volgens Archos denken aan diamanten. Wij vinden het echter goedkoop uitzien, wat versterkt wordt door de grotendeels plastic behuizing en grote zwarte randen rondom het beeldscherm. Wel handig is de vingerafdrukscanner aan de achterkant van de telefoon, die op het eerste gezicht prima lijkt te werken. 

Hardware is dik in orde

Het 5,5 inch Full-HD scherm ziet er eveneens goed uit, en heeft een fraaie kleurweergave. In tegenstelling tot de meeste Archos-smartphones, is de 55 Diamond Selfie voorzien van vlotte hardware. Naast een vrij snelle processor is er maar liefst 4GB werkgeheugen aanwezig. De prestaties van de telefoon zijn dan ook dik in orde, en de opslagruimte is met 64GB opvallend ruim.

Heb je er niet genoeg aan, dan kun je een Micro-SD-kaartje van maximaal 128GB in het toestel stoppen. Overigens komt er ook een goedkopere versie van de 55 Diamond Selfie uit met 3GB en 16GB werk- en opslaggeheugen. Beide modellen hebben een 3000 mAh accu met ondersteuning voor snelladen, en slikken twee simkaarten.

Eerste indruk: 55 Diamond Selfie van Archos-15986227

© CIDimport

Ook 4G-internet is mogelijk, maar een NFC-chip ontbreekt. Contactloos betalen is bijvoorbeeld dus niet mogelijk. Archos heeft de telefoon uitgerust met Android 6.0 Marshmallow en voegt alleen een paar (onnodige) applicaties toe. Over een eventuele update naar Android 7.0 Nougat kan Archos nog niets vertellen.

Selfiecamera blijkt loze claim

Wat tegenvalt, is de camera aan de voorkant van de smartphone. De ‘selfie’-naam doet vermoeden dat dit een goede telefoon is voor selfieliefhebbers, maar de 8 megapixel camera maakt slechts middelmatige foto’s. Functies als een groothoeklens zodat al je vrienden erop passen en een flitser voor kroegselfies zijn afwezig op deze selfiesmartphone. De normale 16 megapixel camera lijkt betere plaatjes te maken, al is de beursvloer met felle belichting niet de beste testomgeving.

Beschikbaarheid

De Archos 55 Diamond Selfie laat een gemengde eerste indruk achter. Zo zijn we niet erg gecharmeerd van het ontwerp, maar het onderscheidt de telefoon wel. De krachtige hardware is een aangename verrassing in deze prijsklasse, maar de selfiecamera valt weer tegen.

De smartphone wordt volgende maand uitgebracht voor 199 euro (3GB/16GB) en 249 euro (4GB/64GB). Het is nog onduidelijk of de fabrikant beide modellen in Nederland gaat verkopen.

Tekst: Rens Blom

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten