Eerste open-source auto gepresenteerd

© CIDimport

Eerste open-source auto gepresenteerd

Geplaatst: 27 maart 2007 - 11:03

Aangepast: 19 september 2022 - 13:21

Redactie ID.nl

Zojuist is op de AutoRAI 's werelds eerste open-source auto gepresenteerd. Aan het project van deze auto van de toekomst hebben zowel studenten (van technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Enschede) als ondermeer de Stichting Natuur en Milieu meegewerkt.

Eerste open-source auto gepresenteerd

Zojuist is op de AutoRAI 's werelds eerste open-source auto gepresenteerd. Aan het project van deze auto van de toekomst hebben zowel studenten (van technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Enschede) als ondermeer de Stichting Natuur en Milieu meegewerkt. Bijzonder: de hele auto is ontwikkeld in een online gemeenschap.

De ontwikkeling van c,mm,n (spreek uit: common) heeft plaatsgevonden in een online gemeenschap, vergelijkbaar met Wikipedia. De bouwtekeningen en blauwdrukken van c,mm,n zijn vrij via internet beschikbaar, zodat men naar eigen inzicht ideeën en aanpassingen kan toevoegen. Voorwaarde is dat ook de toegevoegde ideeën weer aan de community worden teruggegeven.

Milieu speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van c,mm,n: uiteindelijk is het een nulemissie 2+2 family car op duurzaam opgewekte waterstof geworden. Tijdens het rijden wordt slechts water uitgestoten en remenergie wordt teruggewonnen voor later gebruik Daarnaast is c,mm,n ook een prachtig staaltje communicatietechnologie: c,mm,n-automobilisten kunnen onderling informatie uitwisselen en toepassen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gezamenlijke route- en rit-planning, afleveren van goederen in de geparkeerde auto of aan waarschuwingssystemen voor gevaarlijke wegsituaties.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten