Eerste virus viert 40ste verjaardag 2013-11-04T16:24:26

iPhone en iPad verbod geëist door Samsung

Samsung Galaxy S2 10 miljoen keer verkocht

Eerste virus viert 40ste verjaardag

Eerste virus viert 40ste verjaardag

2011 is de het jaar waarin het eerste computervirus zijn 40ste verjaardag viert. Het betrof een het Creeper virus; een laboratoriumexperiment dat geen schade aanrichtte maar al wel de trend zette voor wat ging komen.

Het Creeper virus uit 1971 is het eerste bekende virus en was geschreven door een werknemer van van een bedrijf uit Cambridge dat ook aan het Arpanet werkte. Het doel was om te proberen een stuk software te schrijven dat zichzelf kon herproduceren.

The Wallstreet Journal maakte het volgende overzicht van virussen:

1982: Elk Cloner

Het eerste virus dat in het wild toesloeg en niet in een laboratorium werd gemaakt door een student. Het programma werd verspreid via floppy disks op ouder Apple II computers. Het liet een kort gedichtje zien op de geïnfecteerde computers. Hoewel Apple maar weinig van virussen heeft te vrezen wanneer we het vergelijken met de pc, had het dus wel het eerste virus te pakken.

1983: Virus

De term ‘virus’ wordt voor het eerst genoemd door Fred Cohen, een student aan de Universiteit van Zuid-Californië om een programma aan te duiden dat zichzelf kan repliceren.

1987: Jerusalem

Het eerste schadelijke virus dat zich over de wereld verspreidde en begon in Jeruzalem (vandaar de naam). Het infecteerde DOS-computers en verwijderde sommige programma’s op vrijdag de 13e.

1992: Michelangelo

Dit virus was ontwikkeld om geactiveerd te worden op 6 maart, de verjaardag van Michelangelo. Hoewel verwacht werd dat miljoenen computer zouden crashen, viel de schade in de praktijk enorm mee.

1999-2001: Melissa/I Love You/ Anna Kournikova

Virussen die miljoenen computer infecteerden en verspreidt werd via een e-mail bijlage naar de contactpersonen van degene die de bijlage opende.

2001: Code Red

Een virus dat het gemunt had op webservers en de homepages van de websites die op de geïnfecteerde server stonden, verving door het bericht ‘Hacked by the Chinese’.

2004: Sasser

De eerste internet worm dat zich niet via e-mail verspreidde maar via het internet en zo miljoenen computer infecteerde. Het werd ook als schuldige aangewezen voor het annuleren van vluchten en satellietcommunicaties.

2005: MyTob

Een virus dat zich ook weer via email verspreidde en een botnet opbouwde. Met dit netwerk aan computers kon spam, spyware en phising-aanvallen worden verspreid. MyTob was een van de eerste virussen die een botnet koppelde aan het versturen van enorme aantallen mail. Hackers gebruikten dat voor het eerst voor financieel gewin.

2010:Stuxnet

Een cyberwapen dat o.a. verspreid werd via usb-apparaten en was gericht op het in overnemenvan computers die industriële processen regelen. 

  


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord