Eiffeltoren geëerd door Google

© CIDimport

Eiffeltoren geëerd door Google

Geplaatst: 30 maart 2015 - 20:22

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:55

Redactie ID.nl

De Eiffeltoren, wie kent hem niet? Dankzij z'n stevige stalen constructie staat ie inmiddels alweer ruimschoots meer dan een eeuw in Parijs en het wereldtentoonstellingswonder van weleer is tegenwoordig een topattractie voor toeristen.

Die Eiffeltoren is zo beeldbepalend voor Parijs dat de stad eigenlijk niet zonder deze hotspot is voor te stellen. Toch heeft het maar een haartje gescheeld of het 317 meter hoge (exclusief tv-antennes) bouwsel was gesloopt. De bouw was voltooid in 1898 - zonder dat er een enkele arbeider tijdens de bouw om het leven kwam - en de toren werd officieel voor het publiek geopend op 31 maart 1889, perfect op tijd voor de wereldtentoonstelling van dat jaar. Het leverde een dikke 32 miljoen bezoekers op die de Eiffeltoren bezochten, daarna ging het snel bergafwaarts. Het jaar erop bezochten slechts 149.580 mensen het stalen gevaarte, de grote bezoekersstroom kwam pas weer op gang in 1900 toen de wereldtentoonstelling wederom in Parijs plaatsvond. Een denderende daling na die tentoonstelling zorgde ervoor dat de discussie rondom een eventuele sloop van de toren op gang kwam. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan en tijdens álweer een Parijse wereldtentoonstelling in 1937 werd de Eiffeltoren gemoderniseerd, waarbij onder andere nieuwe verlichting werd geïnstalleerd. De echte toeristenstroom zoals we die vandaag de dag kennen kwam uiteindelijk pas in de jaren zestig op gang.

15 centimeter

Iets wat maar weinigen zich zullen realiseren is dat de Eiffeltoren helemaal niet door Eiffel is ontworpen. Eiffel kocht het ontwerp voor zijn aannemersbedrijf namelijk van twee van zijn ingenieurs (Maurice Koechlin en Émile Nouguier) en eigenlijk vond hij het hele ontwerp in het begin niet eens mooi. Die eerste ingenieur - Koechlin - was trouwens ook één van de ontwerpers van de stalen draagconstructie die in het Vrijheidsbeeld in New York is gebruikt. Nog een aardig feitje: al naar gelang de temperatuur kan de lengte van de toren 15 centimeter veranderen.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten