Eiji Tsuburaya geëerd door Google

© CIDimport

Eiji Tsuburaya geëerd door Google

Geplaatst: 6 juli 2015 - 20:59

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:17

Redactie ID.nl

Dat de naam Eiji Tsuburaya wellicht niet direct een belletje bij u doet rinkelen nemen we u niet kwalijk. Toch was hij een grote naam op het gebied van speciale effecten voor SF-films. Zeggen we Godzilla, dán gaat er natuurlijk wél een lampje branden. En laat Tsuburaya nou ook de 'co-creator - zoals dat zo mooi in het Engels heet - zijn!

Japanners zijn altijd al verzot geweest op bizarre films en comics. Denk aan de immens populaire manga comics en je snapt dat fantasy en SF de genen van iedere bewoner in het land van de rijzende zon beheerst. Niet zo heel vreemd dus dat een van de grote meesters der speciale effecten voor SF-films juist uit Japan komt. Godzilla (1954) is de film waar Eiji Tsuburaya - want daar hebben we het natuurlijk nog steeds over - ongetwijfeld het bekendst mee geworden is, maar hij heeft z'n stempel op veel meer films gedrukt. Filmliefhebbers zwijmelen bij Kurutta Ippeji (A Page of Madness), een baanbrekende film die uit 1925 stamt. Ook The H-man (1958), The Three Treasures (1959) en de tv-serie Ultraman zijn geliefd. Ja, Tsuburaya was er vroeg bij, maar dat heeft deels ook te maken met het feit dat hij al in 1901 is geborden. Uiteindelijk is hij slechts 68 jaar geworden, in 1970 overleed hij. Toch heeft hij heel wat meegemaakt, denk aan bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij aan de 'verkeerde kant' stond en tijdens de oorlog propagandafilms voor Japan maakt bleef z'n talent ook in die donkere dagen niet onopgemerkt. Het verhaal gaat zelfs dat bioscoopjournaals fragmenten uit een van zijn films gebruikte om het nieuws over Pearl Harbor te illustreren; de special effects maakten juist zijn versie levensecht.

Doe-doodle

De doodle van vandaag is net wat anders dan anders. De maker ervan heeft zelfs een bezoek gebracht aan Tsuburaya nog altijd bloeiende productiebedrijf in Japan. Het idee is dat u zelf een film monteert na een klik op de afspeelknop, volgens Eiji Tsuburaya werkwijze. Het ís even wat werk, maar dan hebt u ook wel wat leuks gedaan. In dit geval is het interessant ook even het artikel op https://www.google.com/doodles/eiji-tsuburayas-114th-birthday te lezen, dan weet u precies hoe de doodle tot stand is gekomen!

Overigens: de Doodle werkte tijdens ons bezoek niet zoals het hoorde: na een klik werd hij alleen groot. Via de net genoemde link is in ieder geval wél een werkende versie te bereiken, mocht dit euvel van langere duur blijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten