Einde aan 'bloatware' dankzij Windows Refresh

© CIDimport

Einde aan 'bloatware' dankzij Windows Refresh

Geplaatst: 17 juni 2016 - 06:30

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:42

Redactie ID.nl

Koop je een pc, laptop of tablet waar Windows al op staat, dan heb je vaak te maken met software en apps die ongewild al op het systeem aanwezig zijn. Microsoft maakt het binnenkort mogelijk om deze zogeheten 'bloatware' makkelijker te verwijderen.

Windows 10 krijgt namelijk een ingebouwde 'Windows Refresh'-functie, die een schone versie van het besturingssysteem installeert terwijl bestanden intact worden gelaten. Een wezenlijk verschil met de optie om terug te keren naar de fabriekinstellingen, die meegeleverde software vaak ook juist weer terugzet.

Voorbeelden van bloatware zijn bijvoorbeeld trial-versies van antivirus-programma' of andere software-suites, met vervelende pop-ups als gevolg. Windows Refresh zorgt ervoor dat deze verdwijnen en dat je een schone Windows 10-installatie overhoudt. Daarbij wordt ook gelijk de nieuwste versie binnengehaald, zodat daarna niet nog tal van handmatige updates volgen.

Nog even geduld

Windows Insiders mogen alvast met de nieuwe functie aan de slag, maar doen dat nog op eigen risico. Microsoft kan namelijk nog niet beloven dat de optie helemaal goed werkt. Wanneer in de komende zomermaanden de grote Anniversary Update wordt gelanceerd, komt Windows Refresh beschikbaar voor alle gebruikers.

Einde aan 'bloatware' dankzij Windows Refresh-16022413

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten