© CIDimport

Emoji te racistisch

Geplaatst: 5 november 2014 - 07:29

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:14

Redactie ID.nl

We gebruiken meer emoji dan ooit, maar de gekke gezichtjes hebben één groot nadeel: ze zijn niet zo cultureel divers. De huidige emoticons die je in tekstberichten kunt versturen zijn zonder uitzondering roomblank, maar dat moet binnenkort verandering in komen.

Een aantal grote techbedrijven, waaronder meest prominent Apple en Google, hebben een voorstel gedaan bij Unicode, een universele standaard voor het maken van grafische tekens in teksten. De Unicode-standaard wordt onder andere gebruikt voor het maken van de emoji's. Naast de traditionele gele gezichtjes met verschillende gezichtsuitdrukkingen zitten er een aantal menselijke emoji's bij. Die zijn bijna stuk voor stuk blank, op één gekleurde fakir na.

50 shades of emoji

Apple en Google hebben nu bij de Unicode-stichting gevraagd de kleuren van de emoji te veranderen. Dat betekent niet dat er nieuwe emoji worden toegevoegd. Het moet volgens het voorstel mogelijk worden om één emoji straks verschillende huidskleuren te geven, oplopend van licht naar donker.

Volgend jaar te gebruiken

Als de nieuwe standaard wordt geaccepteerd door de emoji-stichting, dan zal het nog even duren voor we de gekleurde poppetjes zelf kunnen gebruiken. De nieuwe huidskleuren worden dan pas in Unicode 8.0 gestopt, die vanaf halverwege 2015 wordt uitgerold. Daarna moeten Apple, Google en andere fabrikanten de standaard nog implementeren in hun software.

Racistische lachebekjes

Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op de huidskleur van de vrolijke lachebekjes. Toen er eerder dit jaar 250 nieuwe emoji's werden geïntroduceerd, hadden veel gebruikers kritiek omdat al die gezichtjes roomblank waren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten