ESA wil ruimteschip uit de 3D-printer

© CIDimport

ESA wil ruimteschip uit de 3D-printer

Geplaatst: 15 oktober 2013 - 10:49

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:05

Redactie ID.nl

Ruimteschepen kunnen binnenkort voor een groot deel gemaakt zijn van onderdelen uit 3D-printers. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is namelijk van plan om de 3D-printtechniek in te zetten om metalen onderdelen te fabriceren voor onder meer gevechtsvliegtuigen en ruimtevaarttuigen. Dit onthulde de ESA in het Londense Science Museum, meldt de BBC. 

Op dit moment kunnen 3D-printers vooral overweg met plastic om prints te maken. Als deze techniek echter ingezet kan worden voor metalen voorwerpen, wordt het mogelijk om technisch ingewikkelde objecten te printen die met de huidige metaaltechnieken onmogelijk gemaakt kunnen worden. Hierdoor is het niet langer nodig om onderdelen aan elkaar te lassen of te schroeven, waardoor voorwerpen sneller gemaakt kunnen worden en bovenal lichter van gewicht kunnen zijn. 

Raketmotor

De ESA presenteerde onlangs in het Britse Science Museum in Londen een zogenaamde wolfraamlegering die een temperatuur van meer dan drieduizend graden Celcius kan weerstaan. Zo’n legering kan daardoor bijvoorbeeld gebruikt worden in een fusiereactor of als onderdeel van de uitlaat van een raketmotor. 

Satelliet uit de printer

David Jarvis, hoofd materiaalonderzoek van de ESA, laat weten dat er zelfs plannen zijn om een satelliet te laten 3D-printen. “We willen metalen produceren die op geen enkele andere manier gemaakt kunnen worden”, aldus Jarvis. “Het ultieme doel zou het uit één stuk metaal printen van een satelliet zijn, zonder dat hiervoor gelast of geschroefd hoeft te worden.” Hiervoor moet de ESA echter wel een oplossing vinden voor de poreusheid - de luchtbellen in het eindproduct - van 3D-geprinte metalen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten