EU: cybercrime kost 290 miljard euro per jaar

© CIDimport

EU: cybercrime kost 290 miljard euro per jaar

Geplaatst: 14 oktober 2013 - 09:30

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:06

Redactie ID.nl

Cybercrime kost jaarlijks meer geld dan dat de volledige winst van alle drugsoperaties ter wereld. Dit zegt CRIM, de speciale Europese commissie voor Georganiseerde Misdaad, Corruptie en Witwassen, in een nieuw onderzoek.

CRIM is een vertakking van het Europese Parlement en presenteert zijn resultaten in een onderzoek naar georganiseerde misdaad in Europa via de Duitse krant Der Spiegel. In het rapport zijn diverse statistieken opgenomen over cybercrime, waaronder de totale schade die deze vorm van misdaad jaarlijks aanricht. Dit komt neer op ongeveer 290 miljard euro.

Schade

Volgens CRIM is dit bedrag meer dan de winst van alle drugsoperaties ter wereld (ongeveer 240 miljard euro) en ook meer dan de totale schade door corruptie (120 miljard euro). Vorig jaar maakte onderzoeksbureau TNO bekend dat cybercrime Nederland jaarlijks 10 miljard kost. Als grootste schadeposten worden inbreuken op intellectueel eigendom (3,3 miljard euro), industriële spionage (2 miljard euro) en belastingfraude (1,5 miljard euro) genoemd.

Adviezen

Om cybercrime op Europees niveau aan te pakken komt CRIM binnenkort met een ‘omvattend en gestructureerd plan’. Eén van de aanbevelingen is om klokkenluiders wettelijk te beschermen binnen de EU. Ook moeten Europese belastingparadijzen opgedoekt worden. Volgende week woensdag bespreekt het Europees Parlement het rapport van CRIM. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten