Europa start privacy-onderzoek naar Facebook en WhatsApp

© CIDimport

Europa start privacy-onderzoek naar Facebook en WhatsApp

Geplaatst: 28 oktober 2016 - 10:07

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:48

Redactie ID.nl

Dat WhatsApp sinds kort data aan het uitwisselen is met moederbedrijf Facebook, vindt de Europese Commissie maar niks. Daarom wordt nu onderzocht of dat eigenlijk wel mag.

Europa vraagt in een open brief aan beide bedrijven of ze tijdelijk willen stoppen met het delen van data. In ieder geval tot duidelijk is geworden of er geen privacyregels worden overtreden. Volgens de Europese Commissie zijn gebruikers niet voldoende op de hoogte gebracht van de nieuwe voorwaarden van WhatsApp. 

Dat data standaard wordt gedeeld en gebruikers zelf moeten aangeven wanneer ze dat niet willen, zit de Europese privacywaakhonden daarbij niet lekker. Te meer omdat dit binnen 30 dagen moet gebeuren, daarna zit je aan je keuze vast. Om wat voor data gaat het dan? Bijvoorbeeld je telefoonnummer en wie je WhatsApp-contacten zijn. De inhoud van je chats echter niet, want die zijn versleuteld.

Transparantie

De Europese Commissie wil van WhatsApp en Facebook in elk geval meer transparantie. Duidelijker moet worden om welke gegevens het precies gaat en wat er mee gedaan wordt, als ook welke partijen daar nog meer bij betrokken zijn. Aan welke bedrijven wordt de data bijvoorbeeld doorverkocht, als daar sprake van is? Werken de bedrijven niet mee, dan kunnen er boetes volgen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten