Europa stemt in met netneutraliteit

© CIDimport

Europa stemt in met netneutraliteit

Geplaatst: 3 april 2014 - 09:24

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:50

Redactie ID.nl

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de wet op netneutraliteit. Ook wordt er een einde gemaakt aan roamingkosten in het buitenland, waardoor bellen in Europa overal voor dezelfde prijs mogelijk is. Even naar huis bellen vanaf de camping in Frankrijk wordt straks net zo duur als vanaf de Hoge Veluwe.

Netneutraliteit garandeert dat internetproviders niet zomaar een dienst of website mogen afsluiten, of dat internetters meer geld moeten betalen als zij bijvoorbeeld Netflix in een hogere kwaliteit willen ontvangen. Alle internetdiensten moeten nu gelijkwaardig worden behandeld.

WhatsApp blokkeren

Dat lijkt misschien logisch, maar de meeste internetproviders zijn het niet eens met zo'n wet. Zo probeerde KPN ooit WhatsApp te blokkeren, omdat de telecom-provider daarmee veel inkomsten uit sms'jes verloor.

Grote diensten

Ook hebben veel providers problemen met Netflix of YouTube, omdat die veel bandbreedte kosten. Ze willen die kosten het liefst doorrekenen naar de consument, of de rekening juist neerleggen bij de diensten zelf. Ook dat is nu verboden.

Een uitzondering wordt gemaakt voor speciale diensten, "die niet met gewone internetdiensten te vergelijken zijn." De medische sector mag bijvoorbeeld wel een gegarandeerde kwaliteit van een provider afkomen.

Europees > Nederlands

In Nederland ligt netneutraliteit al vast in de wet, wat door sommige europarlementaries als voorbeeld werd genoemd voor het Europese model. De Europese wet overschrijft de Nederlandse, maar de inhoud is grotendeels hetzelfde.

In de wet werden ook de Europese roamingkosten aangepakt. Dat betekent dat gebruikers overal in de Europese Unie hetzelfde bedrag betalen voor bellen en internetten als in hun eigen land.

Neelie Kroes

Het voorstel komt van eurocommissaris Neelie Kroes, die al jaren lobbyt voor een dergelijke wet. De wet had in zijn huidige vorm bijna niet bestaan, omdat de Industriecommissie van het Europees Parlement de wet wilde invoeren in een afgeslankte vorm, waarbij providers nog steeds diensten makkelijk voorrang konden geven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten