Europese Commissie: vanaf eind 2024 usb-c als verplichte oplaadstandaard

© CIDimport

Europese Commissie: vanaf eind 2024 usb-c als verplichte oplaadstandaard

Geplaatst: 4 oktober 2022 - 15:03

Aangepast: 22 september 2023 - 04:35

Mark Gamble

Vanaf eind 2024 zijn verschillende soorten opladers verleden tijd. Veel soorten elektronische apparaten moeten dan verplicht via usb-c op te laden zijn, waaronder smartphones. De Europese Commissie heeft ingestemd dat alle telefoons en tablets vanaf dat moment met een enkele usb-c-kabel opgeladen kunnen worden.

Het vaststellen van één soort oplaadkabel is nodig om twee redenen, aldus de Europese Commissie. Om ervoor te zorgen dat er minder laders bij het elektronisch afval terechtkomen en omdat het voor consumenten handiger is. Uit onderzoek blijkt dat 38 procent van de smartphonebezitters zijn toestel wel eens niet heeft kunnen opladen, omdat de voor handen zijnde kabels niet pasten. 

Het voorstel geldt niet voor álle gadgets. Maar wel voor smartphones, tablets, camera's, koptelefoons, draadloze speakers en draagbare (handheld) spelcomputers. Het is tegenwoordig al heel gebruikelijk dat dit soort apparaten via usb-c op te laden zijn. Een micro-usb-ingang zie je nog  maar zelden.

Europese Commissie: vanaf eind 2024 usb-c als verplichte oplaadstandaard-15083030

© CIDimport

Apple voor het blok

Vooral Apple lijkt dan ook voor het blok gezet, want die houdt voor zijn iPhones voorlopig nog vast aan een lightning-poort. Het bedrijf stelt in een reactie dan ook niet blij te zijn met de plannen. Het zou innovatie van laadtechnieken in de weg zitten.

Toch omarmt Apple usb-c de afgelopen tijd telkens meer. Zo zijn de meeste iPad-modellen via usb-c op te laden, waaronder ook de vernieuwde iPad Mini. MacBooks bezitten ook usb-c-poorten. De recent onthulde iPhone 13-serie daarentegen weer niet.

Vanaf eind 2024 verplicht

Het duurt nog even voor de nieuwe regels van kracht zijn. Het voorstel is nu aangenomen. Vervolgens heeft de industrie tijd nodig om de transitie te maken. Nu al worden veel apparaten geleverd met een usb-c-kabel en soms al zonder lader. De transitie moet eind 2024 zijn afgerond en worden alle telefoons en tablets vanaf dat moment met een usb-c-aansluiting en -kabel geleverd.

Laptops later aan de beurt

Ook voor laptops geldt dat deze straks ook alleen maar via een usb-c-kabel opgeladen kunnen worden. Fabrikanten krijgen daarvoor meer tijd: zij hoeven deze standaard pas vanaf 2026 te implementeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten