Extra ogen op het dark web door cybervrijwilligers

© CIDimport

Extra ogen op het dark web door cybervrijwilligers

Geplaatst: 5 december 2018 - 08:47

Aangepast: 29 augustus 2022 - 18:03

Redactie ID.nl

Naar schatting wordt krap 60 procent van de websites op het dark web gebruikt voor illegale doeleinden, en om dat beter in kaart te brengen houden er bij de Nederlandse politie vanaf vandaag 14 'cybervrijwilligers' een extra oogje in het zeil.

Deze vrijwilligers hebben hiervoor geen specifieke politie-opleiding gevolgd, maar hebben wel een bovengemiddelde kennis op tech-gebied. Denk aan ICT-medewerkers, maar ook een kankeronderzoeker en een natuurkundige maken onderdeel uit van het 'darkwebteam'.

Voordat ze aan de slag mochten, kregen ze wel nog aanvullende trainingen aangeboden. Niet alleen op het gebied van wet- en regelgeving, maar ook weerbaarheid is daar een onderdeel van. Dit omdat men op het verborgen deel van het internet op zaken kan stuiten die persoonlijk veel impact kunnen hebben.

Anoniem

Op het dark web wanen criminelen zich veilig omdat hun werkelijke ip-adres door de tor-technologie niet te achterhalen. Maar er zijn wel andere manieren om hun identiteit te achterhalen, wat gedegen onderzoek vereist. De extra mankracht is dan ook welkom. Vrijwilligers kunnen het werk grotendeels vanuit huis doen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten