Facebook gaat mogelijk advertenties tonen in Messenger

© CIDimport

Facebook gaat mogelijk advertenties tonen in Messenger

Geplaatst: 20 januari 2015 - 07:28

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:34

Redactie ID.nl

Facebook gaat mogelijk advertenties tonen in Facebook Messenger. Het sociale netwerk wil daarmee nieuwe inkomsten genereren voor zijn veelgebruikte chat-app. Dat zei een topman van het bedrijf op een bijeenkomst, waar hij ook sprak over de toekomst van WhatsApp.

Facebook heeft grootse plannen voor Messenger, zei David Marcus, de chef van de Messenger-afdeling binnen Facebook. Zo moet Messenger onder andere tekst-naar-spraak-vertaling krijgen, en een heleboel andere functies.

Nieuwe vorm van inkomsten

Marcus zei ook dat Facebook op zoek gaat naar nieuwe manieren om geld te verdienen aan Messenger. Die is sinds kort alleen nog beschikbaar als app voor Android en iOS, nadat het van de standaard Facebook-app werd losgekoppeld. Eén van de mogelijkheden om geld te verdienen met de app is er door advertenties in te tonen, maar in welke vorm dat moet gebeuren is niet helemaal duidelijk.

'Geen stortvloed aan advertenties'

Daarbij zegt Marcus wel meteen dat "het niet de bedoeling is dat de hele dienst vol komt te staan met advertenties." Het sociale netwerk wil niet dat gebruikers zich overvallen voelen door een overvloed aan reclame. Het gaat nog wel even duren voordat de plannen worden doorgevoerd - Facebook gaat eerst verschillende opties bekijken en daar dit jaar testen voor uitrollen.

WhatsApp

Facebook wil al zijn berichtenplatformen lucratiever maken. Naast Facebook Messenger (500 miljoen maandelijkse gebruikers) heeft Facebook ook Instagram (300 miljoen gebruikers) en WhatsApp (700 miljoen gebruikers). Vooral die laatste is een belangrijke aanwinst voor Facebook, maar het bedrijf weet nog niet goed wat het daarmee moet doen. WhatsApp heeft altijd gezegd dat het nooit advertenties zal tonen aan gebruikers, en al helemaal niet op basis van persoonlijke gegevens. Dat is echter exact het verdienmodel van Facebook, dus weet het bedrijf niet hoe het winst moet maken van WhatsApp.

Ook daarover durfde Marcus een gewaagde uitspraak te doen, namelijk dat Facebook "bepaalde elementen uit Messenger" wil overnemen in WhatsApp. Het is niet duidelijk of hij daarmee doelt op advertenties in WhatsApp of niet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten