Facebook kan leiden tot depressie

© CIDimport

Facebook kan leiden tot depressie

Geplaatst: 4 februari 2015 - 06:36

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:26

Redactie ID.nl

Het gebruik van Facebook kan in sommige gevallen leiden tot depressie, zegt een aantal wetenschappers. Die keken naar de effecten van het gebruik van de site op de emotionele toestand van de gebruikers. Ze kwamen tot de conclusie dat je behoorlijk depressief kan worden als je het sociale netwerk gebruikt om je leven te vergelijken met anderen.

In het onderzoek maken de wetenschappers onderscheid in twee groepen: Mensen die Facebook gebruiken om in contact te blijven met vrienden en familie, en mensen die vooral op Facebook zitten om te zien waar hun volgers zich mee bezig houden.
 

Gelukkig

Vooral voor die laatste groep bestaat risico. Zij vergelijken hun leven voornamelijk met dat wat anderen posten. En zoals je misschien wel weet, plaatst iedereen alleen de positieve en gelukkige momenten op zijn Facebook-pagina. De mensen die Facebook vooral lezen, vergelijken zulke posts met hun eigen leven.
 

Jaloers

Ze zien dan dat iedereen om hen heen foto's plaatst van dure auto's en nieuwe huizen of van leuke uitjes met veel vrienden, en trekken daar onbewust de conclusie uit dat hun leven maar saai is.
 

Onnodig

De onderzoekers wijzen er wel op dat die depressie helemaal niet nodig is. Volgens zou zou het goed zijn als er meer bewustwordingscampagnes werden gevoerd. Zo zouden mensen beter begrijpen dat sociale media vooral worden gebruikt om jezelf beter voor de dag te laten komen. Zulke posts zijn niet representatief voor het echte leven, waarschuwen de wetenschappers.

Het is niet het eerste onderzoek dat wordt uitgevoerd over de link tussen Facebook en depressie, maar wel een van de eerste die de harde conclusie trekt dat Facebook-gebruikt kan leiden tot negatieve gedachten. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten