Facebook krijgt privacywaakhond op de nek 2013-11-04T16:01:52

Filmpjes kantelen

Apple-oprichter wil Microsoft Surface tablet

Facebook krijgt privacywaakhond op de nek

Facebook krijgt privacywaakhond op de nek

De Irish Data Protection Authority wil opheldering over het beleid van Facebook waarbij de gebruikers met een korte achternaam zich moeten legitimeren. Reden is de strijd van Facebook tegen nep-profielen en korte achternamen worden als ‘verdacht’ aangemerkt en mogelijke geblokkeerd.

Het Europese hoofdkwartier van Facebook is gevestigd in Dublin. Gisteren werd bekend dat Facebook bezig is met een campagne om nepnamen te verwijderen. Hierdoor zouden gebruikers met korte achternamen gevraagd kunnen worden zich te legitimeren via het versturen van een kopie van het paspoort. De Irish Data Protection Authority zet zijn vraagtekens bij de actie van Facebook en vraagt zich af of het opvragen van een paspoort wel rechtmatig is. Volgens de toezichthouder is het slechts in enkele gevallen toegestaan om een paspoortkopie te vragen, bijvoorbeeld als misbruik van een naam wordt gemaakt.
 

Opheldering paspoortbeleid Facebook

Ook wil de toezichthouder duidelijkheid of de verkregen paspoortkopieën binnen enkele dagen vernietigd wordt. De Irish Data Protection Authority heeft de komende vier dagen een gesprek met Facebook over andere zaken betreffende de privacy. De autoriteit heeft tegenover Metro laten weten ook om opheldering te vragen betreffende het paspoortbeleid.


CBP waarschuwt voor verstrekken paspoortkopie

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) adviseert nooit een kopie van een identiteitsbewijs af te staan aan bedrijven. “Het afgeven van een kopie is op een enkele uitzondering na niet toegestaan.” Mochten gebruikers er toch voor kiezen om een kopie op te sturen dan wordt aangeraden zo veel mogelijk informatie onleesbaar te maken zoals het paspoortnummer, afgiftedatum, pasfoto en sofinummer.

[Via: Metronieuws]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord