Facebook maakt sociale experimenten inzichtelijker

© CIDimport

Facebook maakt sociale experimenten inzichtelijker

Geplaatst: 3 oktober 2014 - 10:31

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:31

Redactie ID.nl

Voortaan is gemakkelijker te achterhalen voor welke experimenten Facebook je data zoal gebruikt. Het bedrijf achter het sociale netwerk heeft daarvoor een speciale onderzoeksportaal opgericht.

Het portaal is specifiek een reactie op een eerdere controverse, waarbij bleek dat Facebook in het geheim de inhoud van de nieuwsoverzichten van 700.000 gebruikers manipuleerde. Mensen worden blij van blije posts van vrienden, zo luidde de conclusie. Maar gebruikers worden ook woedend wanneer ze er achter komen dat ze ongevraagd als proefkonijn fungeren in naam van Facebook de wetenschap, zo bleek achteraf.

Beleid

Naast dat nu inzichtelijk is waar Zuckenberg en zijn werknemers zoal mee bezig zijn, zijn er ook aanpassingen aan het beleid gemaakt. Voor een onderzoek start, wordt er eerst uitvoerig naar gekeken vanuit verschillende teams.

Zo wordt onder meer vastgesteld of alles wel wettelijk verloopt en of er geen privacyregels worden geschonden. Nieuwe onderzoekers krijgen daarnaast een 'boot camp' aangeboden, waarin ze leren wat wel en niet mag.

Fout

In een blogpost wordt uitgelegd hoe onderzoek 'nodig is om een beter Facebook te bouwen.' Het bedrijf stelt dat dit gedaan moet worden op een manier die het vertrouwen van de gebruiker niet schendt. Daarbij erkent Facebook dat het fout zat bij het eerdere emotie-experiment.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten