Facebook minder cool onder tieners

© CIDimport

Facebook minder cool onder tieners

Geplaatst: 22 mei 2013 - 11:22

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:55

Redactie ID.nl

Volgens onderzoek van PEW (soort Centraal Bureau voor de Statistiek in de VS) verkiezen Amerikaanse tieners steeds vaker Twitter boven Facebook. Laatstgenoemde heeft nog wel steeds meer gebruikers maar tieners zouden steeds vaker voor Twitter kiezen omdat Facebook te bewerkelijk is.

Nadenken over welke profielfoto je zal gebruiken, die enorme stroom aan info van sommige vrienden, foto’s waarop je getagd bent maar niet op getagd wilt zijn omdat je bijvoorbeeld niet wilt dat je ouders die zien die tegenwoordig ook op Facebook zitten: Het heeft nogal wat voeten in de aarde om je sociale leven online bij te houden. Daarom lijken diensten als Tumblr, Instagram en Twitter momenteel meer in de smaak te vallen want daar ben je minder druk bezig met hoe je overkomt en kun je je meer richten op het delen van content. 

Facebook verliest jonge gebruikers

Twitter is een stuk eenvoudiger bij te houden en dat is wat volgens het PEW-onderzoek steeds meer tieners naar dit medium trekt; het is makkelijker om vrij te communiceren via Twitter. Tweederde Twittert openlijk terwijl maar 14% van de tieners een openbaar profiel op Facebook heeft. Van alle tieners die in de VS online zijn, zit 77% op Facebook. Nog steeds veel meer dan de 24% die op Twitter zit maar dat aantal is wel in 1 jaar tijd van 16% naar 24% geklommen. Het onderzoekt ondersteunt het vermoeden dat de laatste tijd heerst dat Facebook zijn grip op tieners aan het verliezen is. Een Facebook directeur grapte laatst dat hij bij Facebook wegging omdat een schrijver van Forbes had aangegeven dat Facebook niet meer cool is bij zijn zoontje en bij de vrienden van zijn zoontje. Er lijkt dus meer waarheid in dit grapje te zitten. In een jaarverslag heeft Facebook zelf ook aangegeven jongere gebruikers te verliezen aan andere diensten.

Privacy geen punt van zorg onder tieners

Overigens bleek privacybescherming (of gebrek daaraan) geen rol te spelen bij het Facebook-gebruik onder tieners. Waar 81% van ouderen het een probleem vinden dat adverteerders informatie over hun in handen krijgen, maakt nog geen 10% van de tieners zich daar zorgen om. Er wordt juist meer gedeeld dan ooit zo blijkt uit de cijfers:

·         91% plaats een foto van zichzelf (79% in 2006).

·         71% noemt de naam van zijn school (was 49%).

·         71% noemt de plaats waar ze wonen (was 61%).

·         53% noemt zijn e-mailadres (was 29%)

·         20% noemt zijn mobiele nummer (was 2%)

Het PEW-onderzoek is via de telefoon gehouden onder 801 ouders en hun kinderen in de leeftijd 12-17 in de VS (ook Spaanstalig) tussen 26 juli en 30 september 2012. In juni werden nog twee online focus groepen van tieners tussen de 12 en 17 gehouden 

[Via: The Verge]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten