Facebook na beursgang mogelijk groter dan McDonalds

© CIDimport

Facebook na beursgang mogelijk groter dan McDonalds

Geplaatst: 30 januari 2012 - 10:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:30

Redactie ID.nl

Volgens de Wall Street Journal is Facebook bezig met in orde maken van het papierwerk voor een beursgang in de lente.

Volgens de Wall Street Journal is Facebook bezig met in orde maken van het papierwerk voor een beursgang in de lente. Naar verwachting kan dat Facebook 10 miljard dollar opleveren en de totale waarde van Facebook zou met een beursgang tussen de 75 en 100 miljard dollar bedragen.

Facebook weigert elk commentaar over een mogelijke beursgang maar volgens geruchten zou de sociale netwerksite in de lente de beurs op willen.  De aanmelding voor een beursgang zou deze week al een feit kunnen zijn waarna de aandelen over drie of vier maanden beschikbaar kunnen komen.

Hoge verwachtingen beursgang Facebook

De beoogde beursgang zou  het bedrijf in de top 25 van meest lucratieve beursgangen kunnen plaatsen, als er inderdaad 10 miljard mee verdiend kan worden en waarschijnlijk zelfs een top 15 plaats. De nummer 1 is de beursgang van de Agricultural Bank of China Ltd. die in juli vorig jaar 19,3 miljard wist op te halen met een beursgang. Kijken we puur naar internetbedrijven dan zou Facebook wel de grootste worden en zelfs meer opleveren dan Google destijds.

De beursgang van Google bracht (1,2 miljard dollar op in 2004 waardoor Google destijds een marktwaarde had van 23 miljard dollar. Momenteel is de waarde van Google $190 miljard (in 2007 was dit zelfs $235 miljard).  De kapitaalmarkt kijkt uit naar een beursgang na de tegenvallende resultaten van Groupon en Zynga (ontwikkelaar van Farmville) waarvan de aandelenkoers  slechts marginaal boven de uitgiftekoers staat.

Als de waarde van Facebook inderdaad tegen de 100 miljard zou komen te liggen, dan kan het  groter worden dan Mac Donalds Corp. ($90 miljard), Amazon.com ($90 miljard) en zelfs een stuk groter dan HP ($55 miljard)

Advertentie-inkomsten

Facebook verdient zijn geld, net als Google, vooral met advertenties en volgens EMarketer zullen de advertentie-inkomsten  dit jaar met 52% stijgen naar $5,78 en in 2013 zelfs doorlopen naar 7 miljard dollar. Dat het oprichter Mark Zuckerberg geen windeieren legt, blijkt wel, de 27-jarige oprichter heeft een geschat vermogen van $17,5 miljard volgens de laatste schattingen van Forbes Magazine. Dit vermogen zit vooral in Facebook-aandelen van investeerders die aandelen kopen voordat het bedrijf de beurs op gaat.

Beursgang waarschijnlij

k

Hoewel de beursgang nog een gerucht is, lijkt het zeer waarschijnlijk dat Facebook inderdaad in april de beurs opgaat. In de V.S. moeten bedrijven met een minimum vermogen van 10 miljoen en meer dan 500 aandeelhouders hun kwartaalcijfers openbaar maken. Dit moet binnen 120 dagen gebeuren nadat het fiscale jaar eindigt waarin aan deze twee voorwaarden wordt voldoen. Facebook haalde vorig jaar de 500 aandeelhouders en aangezien het fiscale jaar op 31 december eindigde, heeft het bedrijf tot eind april om de kwartaalcijfers te publiceren. Als ze dan toch gegevens openbaar moeten maken dan kunnen ze net zo goed een beursgang doen om extra geld te verdienen.

[Via: Hyped.nl & The Huffingtonpost]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten