Facebook niet voor de rechter om gebruik foto's minderjarigen

© CIDimport

Facebook niet voor de rechter om gebruik foto's minderjarigen

Geplaatst: 27 maart 2014 - 11:46

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:54

Redactie ID.nl

Facebook hoeft niet voor de rechter te verschijnen voor het plaatsen van advertenties met foto's van minderjarigen. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. In een zogeheten 'class-action'-rechtszaak wilde een advocaat het sociale netwerk voor de rechter slepen vanwege het gebruik van de foto's.

Het gaat om advertenties die getoond worden als een gebruiker een pagina leuk vindt. De vrienden van die gebruiker krijgen dan in hun tijdlijn een bericht waarin staat dat hun vriend de pagina liked. Daar staan dan foto's en de naam bij van die gebruiker, ook als die minderjarig is. En dat mag volgens de advocaat niet.

Automatisch akkoord

In 2011 spande hij daarom een rechtszaak aan tegen het sociale netwerk, namens iedere minderjarige gebruiker van Facebook. Een rechter in Californië heeft nu gemeld dat die rechtszaak niet doorgaat. Volgens hem geven gebruikers automatisch toestemming dat hun foto getoond mag worden als zij Facebook gebruiken. Zo staat dat namelijk in de algemene voorwaarden van de dienst, die de gebruiker accepteert als hij een account aanmaakt op de site.

Volgens Amerikaanse wetgeving kan een minderjarige geen contract afsluiten, vandaar dat de aanklagers op een andere uitspraak hoopten. Facebook zegt in ieder geval blij te zijn met het oordeel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten