Facebook plaatst waarschuwingen bij schokkende beelden

© CIDimport

Facebook plaatst waarschuwingen bij schokkende beelden

Geplaatst: 14 januari 2015 - 07:56

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:38

Redactie ID.nl

Facebook plaatst voortaan een waarschuwing bij schokkende, beledigende en aanstootgevende video’s. Ook video’s die niet geschikt zijn voor kinderen onder de 18 jaar krijgen een waarschuwingsbeeld. Deze zijn hierdoor niet meteen af te spelen.

Video’s in de nieuwsfeed van gebruikers worden in het geval dat deze schokkende beelden bevattten niet meer automatisch afgespeeld, aldus de BBC. Reden voor het blokkeren van deze beelden is gebaseerd op de bevindingen van Facebooks veiligheidsadviseurs. Het doel is om jongere mensen te beschermen tegen schokkende beelden waar ze misschien nog niet aan toe zijn.
 

Charlie Hebdo

Eén van de eerste video’s die te maken krijgt met de blokkade van Facebook is het filmpje waarin politieagent Ahmed Merabet wordt neergeschoten door terroristen. Deze dook op in de nieuwsfeed van gebruikers en speelde dus automatisch af. Het is niet de eerste keer dat Facebook te maken krijgt met dergelijke schokkende beelden. De onthoofding van journalisten in Syrie door terroristenorganisatie IS was ook te zien op het sociale netwerk. Het lastige voor Facebook was dat het de afweging moest maken tussen wat nieuwswaardig was en wat als schokkend gezien werd. Met de maatregelen hoopt het hier een tussenweg in te vinden.

 

Implementatie

Facebook heeft in gesprek met de BBC bevestigd dat het al vanaf december bezig is met de implementatie van dit waarschuwingssysteem. Het bedrijf zoekt naar mogelijkheden om dit nog verder uit te bouwen, zo zou het ook waarschuwingen bij dergelijke beelden op YouTube willen in de toekomst.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten