Facebook-wachtwoord geëist van sollicitant

© CIDimport

Facebook-wachtwoord geëist van sollicitant

Geplaatst: 9 maart 2012 - 09:04

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:14

Redactie ID.nl

Overheidsinstellingen en universiteiten in de staat Maryland in de VS vragen sollicitanten tijdens het sollicitatiegesprek naar hun Facebook-wachtwoord. Zo kunnen ze ter plekke zien wat ze zoal in hun vrije tijd uitspoken en schrijven.

Voorheen vroegen de instellingen de gebruikersnaam en wachtwoord maar dat werd onder druk van burgerrechtenbeweging ACLU gestaakt. Om dit te omzeilen worden sollicitanten nu ter plekke gevraagd om in te loggen. Uiteraard ben je niet verplicht daar gehoor aan te geven maar sollicitanten blijken hier toch vaak aan mee te werken om hun kansen op de baan niet te verkleinen. 

Ook scholen maken zich schuldig aan dergelijke praktijken. Studenten die via de school sporten, moeten 'vriend' worden via Facebook met hun coach zodat die kan bijhouden wat ze schrijven en doen.

Een merkwaardige gang van zaken vindt ook advocaat Bradley Shear die pleit op wetgeving op dit punt. Bradley vindt dat de overheid zich teveel bemoeit met het privéleven van burgers en stoort zich eraan dat de overheid dit maar normaal lijkt te vinden. Na de aanslagen van 11 september zou er bij de overheid een cultuur zijn ontstaan waarbij het normaal is om in te breken in iemands privéleven. De advocaat uit Washington zie het als een aantastting van de Amerikaanse grondwet.

[Via: Security.nl]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten