FairPhone: Eerlijke telefoon van Amsterdammers 2013-11-04T15:38:24

Microsoft is kritiek Windows 8 b(l)eu

Bill Gates benijdt Steve Jobs' gevoel voor design

FairPhone: Eerlijke telefoon van Amsterdammers

FairPhone: Eerlijke telefoon van Amsterdammers

Aan de fairtrade-producten als bananen en koffie wordt dankzij een groep van zeven Amsterdammers daar nu ook een smartphone toegevoegd. Aan deze eerlijke smartphone zullen dus geen arbeiders gewerkt hebben in slechte werkomstandigheden en zullen er geen grondstoffen zijn gebruikt uit ‘foute’ mijnen.

Dankzij protesten tegen Foxconn (waar o.a. de Apple-producten worden geproduceerd) zijn we op de hoogte van de slechte werkomstandigheden in de Chinese fabrieken.  Ook de film Blood in the Mobile  die eind dit jaar wordt getoond op de IDFA geeft een blik op de minder fraaie praktijken bij het tot stand komen van mobiele telefoons plaatsvinden. In de film gaat het om de mineralen die gebruikt worden voor het maken van de onderdelen van de mobiele telefoons:

Leerproces met input consument 

De FairPhone is een project van Waag Society uit Amsterdam onder leiding van Bas van Abel. Het project is een leerproces om te zien welke beperkingen en kansen zich voordoen bij het produceren van een eerlijke telefoon. Op deze manier kunnen er oplossingen gevonden worden. De organisatie stelt zich niet ten doel om tot een ultieme oplossing te komen maar wil in de eerste plaats een beweging in gang zetten die tot verandering leidt bij verschillende schakels in het productieproces. FairPhone-gebieden

De eerste telefoon zal waarschijnlijk niet meteen 100% eerlijk zijn maar zal helpen in het proces naar een compleet eerlijke telefoon zo stelt Bas van Abel. Daar kan iedereen aan meerwerken door ideeën te delen met FairPhone. Dat kan via e-mail of via het feedback-gedeelte op de website.

(Beeld en geluid loopt helaas niet synchroon)

Eerst Android later mogelijk Firefox OS op FairPhone

De telefoon zal een maatje groter zijn dan we nu gewend zijn van smartphones aangezien juist de 'foute grondstoffen' kleinere mobieltjes mogelijk maken. Het scherm zal 4,3 inch bedragen. Als besturingssysteem werd gedacht aan Firefox OS maar aangezien dit nog vrij nieuw is en FairPhone vooral een stabiele telefoon wil afleveren komt de eerste telefoon eerst nog met Android (4.2) uit. Een ander nadeel is dat Firefox OS nog geen dual-sim ondersteunt, een optie die wel in de FairPhone wordt ingebouwd. Dual-sim zou ook bijdragen aan een eerlijkere telefoon omdat je dan geen twee telefoons nodig hebt (minder afval) en dat oude toestellen een tweede leven kunnen krijgen in ontwikkelingslanden.  

De FairPhone zou ook geschikt gemaakt worden voor Ubuntu, aangezien gebruikers root-toegang krijgen tot de telefoon kunnen ze altijd zelf kiezen welk OS ze installeren (waarschijnlijk dient men dan wel wat code zelf te schrijven).

FairPhone op bezoek in Congo

Prijs en beschikbaarheid FairPhone

Bijna 15.000 geïnteresseerden hebben zich al voor een FairPhone aangemeld. De voorverkoop gaat deze week van start en de levering zal in september plaatsvinden mits het kritieke aantal van 5000 bestellingen wordt gehaald. Dit jaar zal de telefoon enkel via het web te koop zijn maar in 2014 wil FairPhone ook via de winkelketens de telefoon verkopen. De telefoon kost 325 euro. KPN heeft toegezegd het toestel in het assortiment op te nemen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord