Fake antivirus kaapt naam MacShield 2013-11-04T16:32:58

Internettoegang is grondrecht

Windows-logo prijkt op Apple Store

Fake antivirus kaapt naam MacShield

Fake antivirus kaapt naam MacShield

Het schadelijke nep antivirusprogramma MacDefender,dat in de maand mei al voor ophef zorgde onder Mac OS gebruikers,  noemt zichzelf tegenwoordig MacShield. Bekende naam…

Het nepprogramma MacShield toont een lijst van bestanden op jouw computer die geïnfecteerd zouden zijn met trojans, virussen en spyware. Vervolgens worden je creditcard-gegevens gevraagd zodat je het programma kunt kopen om zo de ‘geïnfecteerde’ bestanden te verwijderen.

MacShield past zich aan

Het programma is ondertussen al vijf keer van naam veranderd sinds het in mei is ontdekt: MacDefender, MacProtector, MacSecurity, MacGuard en nu dus MacShield. De opzet en het uiterlijk van het programma blijven elke versie onveranderd, volgens it-beveiligers Intego en ESET.

Legitieme MacShield

We zeiden het al: bekende naam, dat MacShield. Dat komt omdat het ook de naam is van een totaal legitiem programma voor Mac. Die versie van MacShield, gemaakt door Centurion Technologies, is een programma om juist de bestanden op een harde schijf te kunnen beveiligen en wordt veel gebruikt door scholen, universiteiten en bedrijven.

Apple heeft op 31 mei een Snow Leopard beveiligingsupdate uitgebracht, maar binnen 24 uur was MacShield alweer aangepast zodat de update nutteloos bleek. Nadat Apple nóg een update had vrijgegeven, was het programma wederom binnen korte tijd veranderd.

Mac OS niet compleet veilig

Hoewel Mac OS vaak als veilig en virusvrij wordt bestempeld, blijkt nu dat zulke schadelijke software niet alleen bij Windows voorkomt. Mac OS blijft met relatief weinig spyware wel het veiligste systeem, maar het aanschaffen van een virusscanner is voor Mac-gebruikers zeker geen overbodige luxe.

.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord