FBI lokt terreurverdachte met nagebouwde nieuwssite

© CIDimport

FBI lokt terreurverdachte met nagebouwde nieuwssite

Geplaatst: 29 oktober 2014 - 09:16

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:17

Redactie ID.nl

De FBI heeft in 2007 een nepversie van de Amerikaanse nieuwssite The Seattle Times gebouwd en ingezet om een persoon te traceren die dreigde bommen te laten exploderen op een school.

De site werd voorzien van een nep-nieuwsbericht met betrekking tot de bommeldingen, waarbij de indruk werd gewekt dat het bericht afkomstig was van het persbureau The Associated Press (AP).

Spyware

De FBI stuurde vervolgens een link naar de verdachte via zijn Myspace-profiel. Toen de 15-jarige scholier op de link klikte, werd er sypware geïnstalleerd op zijn computer. Daarmee werd onder meer het IP-adres van de jongen zichtbaar, waarna hij kon worden aangehouden.

De zaak voltrok al in 2007, maar is pas net aan het licht gekomen. The Seattle Times en AP zijn woedend en geven aan dat hun reputatie als onafhankelijke media hieronder gaat lijden. Beide geven aan niets van de FBI's methodes af te weten. "De grens is niet alleen gepasseerd, hij is compleet weggevaagd," aldus een woordvoerder van de krant

'Om tragedie te voorkomen'

De FBI geeft op diens beurt aan deze methode enkel te gebruiken wanneer aannemelijk is dat er een dreiging mee in de kiem gesmoord kan worden. "Elke methode die we hierbij hebben toegepast, is er op gericht geweest een tragedie op een school te voorkomen," aldus het onderzoeksbureau.

Uit interne documenten blijkt dat er op soortgelijke wijze nog minstens één terreurverdachte is opgespoord. In dat geval ging het om een dreiging voor een cruiseschip. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten