FBI lokt terreurverdachte met nagebouwde nieuwssite 2014-10-29T11:16:17

Onopvallende oortjes met de Yurbuds Inspire

Huawei brengt OnePlus One-alternatieven naar Nederland

FBI lokt terreurverdachte met nagebouwde nieuwssite

The Seattle Times is er niet blij mee

FBI lokt terreurverdachte met nagebouwde nieuwssite

De FBI heeft in 2007 een nepversie van de Amerikaanse nieuwssite The Seattle Times gebouwd en ingezet om een persoon te traceren die dreigde bommen te laten exploderen op een school.

De site werd voorzien van een nep-nieuwsbericht met betrekking tot de bommeldingen, waarbij de indruk werd gewekt dat het bericht afkomstig was van het persbureau The Associated Press (AP).

Spyware

De FBI stuurde vervolgens een link naar de verdachte via zijn Myspace-profiel. Toen de 15-jarige scholier op de link klikte, werd er sypware geïnstalleerd op zijn computer. Daarmee werd onder meer het IP-adres van de jongen zichtbaar, waarna hij kon worden aangehouden.

De zaak voltrok al in 2007, maar is pas net aan het licht gekomen. The Seattle Times en AP zijn woedend en geven aan dat hun reputatie als onafhankelijke media hieronder gaat lijden. Beide geven aan niets van de FBI's methodes af te weten. "De grens is niet alleen gepasseerd, hij is compleet weggevaagd," aldus een woordvoerder van de krant

'Om tragedie te voorkomen'

De FBI geeft op diens beurt aan deze methode enkel te gebruiken wanneer aannemelijk is dat er een dreiging mee in de kiem gesmoord kan worden. "Elke methode die we hierbij hebben toegepast, is er op gericht geweest een tragedie op een school te voorkomen," aldus het onderzoeksbureau.

Uit interne documenten blijkt dat er op soortgelijke wijze nog minstens één terreurverdachte is opgespoord. In dat geval ging het om een dreiging voor een cruiseschip. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord