FBI wil openlijk meegluren op smartphones

© CIDimport

FBI wil openlijk meegluren op smartphones

Geplaatst: 17 oktober 2014 - 09:38

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:24

Redactie ID.nl

FBI-baas James Comey zet zijn klopjacht op encryptie en anonimiteit voort. Hij wil nu een wetswijziging waarmee technologiebedrijven als Apple en Google worden gedwongen 'surveillance-vriendelijke' systemen te ontwikkelen.

Die aanpak is het tegenovergestelde van wat Apple en Google nu doen. Ze drijven de veiligheid op, juist zodat geheime diensten niet mee kunnen gluren. Encryptie zit niet meer weggestopt als een optie, maar staat nu standaard aan in iOS 8 en ook in het aankomende Android 5.0. Zelfs al zouden autoriteiten data willen opvragen door middel van een bevelschrift, dan is deze zo goed versleuteld dat dit technisch niet eens te achterhalen valt.

Volgens Comey doen de bedrijven dit echter vooral om meer apparaten te verkopen. Consumenten zijn wakker geschud door klokkenluider Edward Snowden en kopen nu geen communicatiegadgets meer zonder encryptie. Maar daardoor krijgen criminelen er ook vrij spel op, zo pleit Comey. Hoe meer de bedrijven hun smartphones op slot zetten, hoe moeilijker het wordt om bijvoorbeeld terroristen op te sporen.

Voordeur

In plaats van stiekeme backdoors wil de FBI-baas nu de Amerikaanse telecomwet uitbreiden, waarin al staat dat telecomaanbieders hun systemen open moeten houden voor surveillance. Ook technologiebedrijven zouden daaronder moeten vallen. Daardoor moet helder worden dat de FBI openlijk en bij wet inzicht kan krijgen in smartphonegegevens.

Hoe een dergelijk systeem er uit ziet, daar gaat Comey niet op in. Experts zetten alvast vraagtekens bij de haalbaarheid ervan. Want als autoriteiten een ingang hebben tot persoonlijke data, dan zijn er altijd kwaadwillenden die dat proberen uit te buiten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten