Ferranti Atlas supercomputer-video van Google

© CIDimport

Ferranti Atlas supercomputer-video van Google

Geplaatst: 10 december 2012 - 07:59

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:07

Redactie ID.nl

De Ferranti Atlas was de eerste Britse supercomputer en zorgde innovaties als virtueel geheugen dat we nu nog steeds kennen in huidige computersystemen. Google maakte een filmpje over ’s werelds snelste computer uit 1962.

Google heeft een video geproduceerd over de Ferranti Atlas die samenvalt met de 50ste verjaardag van de Britse supercomputer. De video (zie onderaan het het bericht) geeft een leuk kijkje in de historie van supercomputers. Over computers en historie gesproken; eerder vandaag schreven we ook al over de Ada Lovelace, de schrijfster van het eerste computerprogramma.


Ferranti Atlas: Grote sprong voorwaarts

Waar andere computers een tienvoudige verbetering leverde ten op zichte van zijn voorganger, was de snelheidsverbetering van de Ferranti 100-voudig. Geen Chinese fabrieksarbeiders in hypermoderne fabrieken maar Britse arbeiders in een fabriek waar voorheen treinen werden gebouwd. Door de smerigheid in de fabriek moest eenderde van de fouten die optraden had te maken met de laag smerigheid op de systemen. Toen de machine 10 minuten probleemloos draaide, werd dat gevierd met een bezoekje aan de pub. De machine kostte 2,5 miljoen Britse pond dat vandaag de dag zou uitkomen op 50 miljoen Britse pond (ruim zestig miljoen euro).

Ferranti Atlas supercomputer-video van Google-16431539

© CIDimport

Atlas supercomputer: Grondlegger virtueel geheugen

De snelste supercomputer ter wereld is nu de Titan die dit jaar in gebruik werd genomen. Deze machine is goed voor 20 biljard berekeningen  per seconde. Destijds dacht men echter dat een Atlas voldoende rekenkracht bood, voor altijd. Dat bleek anders uit te pakken aangezien een wasmachine van vandaag de dag al een krachtigere computer aan boord heeft dan de Atlas. Maar voor die 60 miljoen euro kreeg je destijds wel een supercomputer met innovaties als virtual memory en een multitasking besturingssysteem. Technieken die vandaag de dag niet meer weg te denken zijn uit hedendaagse computersystemen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten