Fijnstofmeting met iPhone nu van start 2013-11-04T15:43:27

Computeroplichters opnieuw actief

PC opnieuw installeren

Fijnstofmeting met iPhone nu van start

Fijnstofmeting met iPhone nu van start

Het iSPEX project 'Meet fijnstof met je smartphone' is officieel van start gegaan in Nederland. Alle Nederlanders met een iPhone 4, 4s of 5 worden opgeroepen om deel te nemen aan deze nationale fijnstofmeting. Deze vindt plaats bij helder weer in mei of juni van dit jaar.

De meetgegevens worden ingezet om gezondheidsrisico's van fijnstof beter in kaart te brengen. Het iSPEX-project komt voort uit ontwikkelingen binnen de sterrenkunde en het ruimteonderzoek. Dankzij deze technologie kan nu iedereen zelf wetenschappelijke metingen uitvoeren.

iSPEX is een project van Universiteit Leiden, het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON), het RIVM en het KNMI. Universiteit Leiden won met iSPEX de Academische Jaarprijs van 2012. Maar om dit project tot een succes te maken moet er dit jaar nog wel massaal worden gemeten met de iPhone.

Fijnstofmeting

Voor het project zijn 10.000 deelnemers nodig. De fijnstofmeting kan worden verricht met behulp van de bijbehorende app en het iSPEX-opzetstukje dat door de doe-het-zelf-wetenschappers voor 2,50 euro kan worden aangeschaft. Het opzetstukje past op de iPhone 4, 4s of 5. De kosten hiervan zijn extra laag gehouden dankzij diverse sponsors en de hoofdprijs van 100.000 euro die is verbonden aan de Academische Jaarprijs.

Het fijnstof wordt door de deelnemers gemeten door de iPhone met het iSPEX-opzetstukje naar een stuk heldere hemel te richten en een foto te maken. De metingen worden daarna centraal verwerkt tot een fijnstofkaart van Nederland. In de onderstaande video wordt de fijnstofmeting uitgelegd.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via longfonds.nl/ispex. Deze ontvangen in mei het opzetstukje. De bijbehorende gratis app houdt de deelnemers op de hoogte van het meetmoment.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord