Firefox in gevaar door geldschieter Google

© CIDimport

Firefox in gevaar door geldschieter Google

Geplaatst: 5 december 2011 - 14:26

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:50

Redactie ID.nl

Mozilla, ontwikkelaar van Firefox, kan 84% van zijn omzet verliezen wanneer de deal die heeft heeft met de zoekmachine van Google niet wordt verlengd.

Firefox heeft het moeilijk de Chrome browser van Google is in de statistieken van sommige onderzoeksbureau’s Firefox al voorbijgegaan in marktaandeel. Met diezelfde Google heeft Firefox een deel gesloten dat voor 84% van de omzet van Mozilla zorgt.

Firefox is zakelijke klanten kwijtgeraakt door de snelle ontwikkelcyclus  omdat veel bedrijven met aangepaste Firefox-versies werkt en Mozilla geen ondersteuning geeft aan oudere versies. Bedrijven geven meer om stabiliteit dan leuke nieuwe functies. Een van de topmensen bij Mozilla stapte in september ook al op. Mozilla noemt Google niet als geldschieter maar omschrijft het als volgt:

The Corporation has a contract with a search engine provider for royalties which expires November 2011. Approximately 84% and 86% of royalty revenue for 2010 and 2009, respectively, was derived from this contract.

Wel geeft Mozilla aan dat het grootste deel daarvan via Google binnenkomt (in 2010 was dat in ieder geval 84%) en dat ze erop vertrouwen dat het contract verlengd zal worden. Maar wellicht wil Google de stekker wel uit Firefox trekken aangezien ze nu zelf al een browser hebben die het enorm goed doet en waardoor Firefox als promotie voor Google minder nodig is. Hoewel andere zoekmachines van Bing en Yahoo! natuurlijk wel op de loer liggen en via een contract met Firefox misschien wel marktaandeel af kan snoepen.

[Via: ZDnet]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten