Firefox krijgt toch H.264-ondersteuning

© CIDimport

Firefox krijgt toch H.264-ondersteuning

Geplaatst: 21 maart 2012 - 07:55

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:09

Redactie ID.nl

Mozilla heeft laten weten dat ze de Firefox-browser toch gaan voorzien van ondersteuning van H.264 video. Eerder moest Mozilla niets hebben van H.264 omdat het niet een open standaard is. Mozilla is nu toch overstag gegaan.

Firefox zou eigenlijk ondersteuning krijgen voor Google WebM, de andere videostandaard voor het web. Dit omdat Mozilla wilde werken met open standaarden en H.264 geplaagd wordt door patenten die in handen zijn van o.a. Apple en Microsoft waardoor er mogelijk licentiekosten betaald moeten worden voor het gebruik er van. Brendan Eich, Chief Technical Officer van Mozilla laat echter in een blogpost weten niet tevreden te zijn met de manier waarop Google de WebM-standaard ontwikkelt en bepaalde beloften niet waarmaakt. Zo zou Google volledig voor WebM gaan in Chrome vanaf januari 2011. Maar nog steeds ondersteunt Chrome, en de standaard browser in Android, H.264 terwijl Firefox terugvalt op Flash als alternatief voor H.264. En aangezien Adobe is gestopt  met Flash voor het mobiele platform, is dat nu een groot probleem aan het worden voor Firefox.

Firefox-gebruikers niet betalen voor codec

Het gaat voornamelijk om het mobiele platform, waarbij Eich de H.264 codec eigenlijk als enige optie ziet, omdat het ook veel minder energie nodig heeft dan alternatieve codecs voor het decoderen van video. Hij laat weten dat Firefox-gebruikers niet hoeven te betalen voor het gebruik van de H.264-codec.

Google WebM ten dode opgeschreven

Voor Google is het niet zo’n punt wanneer Mozilla besluit om Google’s WebM niet te gebruiken in de mobiele versie van Firefox, omdat die toch maar een klein marktaandeel heeft, maar Mozilla zal hoogstwaarschijnlijk ook voor H.264 kiezen als standaard in hun desktopbrowser en in die markt is Firefox nog steeds een zeer grote speler. Microsoft en Apple hebben al gekozen voor H.264 te gaan.  Zonder de steun van Firefox valt het marktaandeel voor WebM terug naar 30% en dat vanH.264 stijgt dan naar 70%, waardoor WebM feitelijk ten dode is opgeschreven.

[Via: Tomsguide]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten