Firefox ZTE Open smartphone voor 69 euro

© CIDimport

Firefox ZTE Open smartphone voor 69 euro

Geplaatst: 2 juli 2013 - 07:54

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:41

Redactie ID.nl

De eerste Firefox-smartphones draaiende op Firefox OS zijn sinds vandaag beschikbaar voor de consument. Helaas betreft het een beperkt aantal landen waar Nederland nog geen deel van uitmaakt. In Spanje is het Firefox ZTE Open  toestel al wel te verkrijgen voor een prijs van slechts 69 euro.

Wie in Spanje voor 69 euro de eerste Mozilla Firefox smartphone, de ZTE Open, in huis haalt, krijgt daar 30 euro beltegoed bij. Bij een tweejarig abonnement van Telefonica in Spanje kost het toestel 2,38 euro per maand. Verwacht van zo’n goedkope telefoon dan ook geen Galaxy S4 of iPhone 5-prestaties, de hardware is bescheiden met een 3,5 inch scherm (480x320), Qualcomm Snapdragon processor, 256MB RAM en 512MB opslagruimte (uitbreidbaar met MicrsoSD).

Firefox ZTE Open smartphone voor 69 euro-16253515

© CIDimport

Firefox OS: Webgebaseerd besturingssysteem

Het gaat echter om het besturingssysteem want in de markt die gedomineerd wordt door Android en iOS komt daar nu dus Firefox OS bij, een besturingssysteem dat volledig op webtechnologie draait. De (HTML 5) Apps installeer je vanuit de Firefox Marketplace waaronder die voor Facebook en Twitter.  De kracht van Firefox OS is dat het gebruikmaakt van bestaande webtechnologieën als HTML 5: Ontwikkelaars hoeven dus niet een specifieke Firefox OS programmeertaal te leren. Een filmpje dat meer uitlegt over het OS vind je hieronder:

Eerste landen en providers met Firefox smartphones

Het ZTE Open model is gefabriceerd door het Chinese ZTE en komt dus als eerste in Spanje uit waar het te koop is via telecom-provider Telefonica. Naast ZTE kunnen we ook Firefox telefoons verwachten van Alcatel (TCL), Huawei en LG. Naast Spanje zijn de eerste landen die een Firefox smartphone krijgen: Brazilië, Colombia, Hongarije, Mexico, Montenegro, Polen, Servië, Spanje, Venuzuela. Andere landen volgen later dit jaar. Of Nederland daar tussenzit is niet bekend, in het rijtje van telecomproviders zien we de volgende namen staan: América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia Group, Telefónica, Telenor, TMN en VimpelCom

Markt voor Firefox OS

Tijd zal het leren of het Firefox OS een een geduchte concurrent gaat worden voor de bestaande mobiele besturingssysteem. De ontwikkelaartoestellen KEOn en PEAK waren in ieder geval al wel snel uitverkocht. Het ligt in de lijn der verwachting dat vooral Android last kan ondervinden van Firefox OS aangezien Apple zich vooralsnog in een hoger segment begeeft en geen toestellen heeft die direct met de laaggeprijsde Firefox-toestellen concurreren zoals Android dat wel heeft. De telefoon kan het met z'n lage prijs ook prima doen in de opkomende markten zoals India waar Android nu nog heer en meester is.

[Via: Mozilla]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten